Fost comandant NATO: Putin este în corzi. Marea Britanie poate pregăti Ucraina pentru lovitura finală

Premierul britanic Rishi Sunak şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Premierul britanic Rishi Sunak şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (Youtube - captură ecran)

Ruşii sunt doborâţi, dar nu chiar eliminaţi. Cu Volodimir Zelenski în Marea Britanie, unde s-a întâlnit cu Rishi Sunak, armele britanice ar putea permite în curând forţelor armate ucrainene să dea lovitura de graţie, afirmă Hamish Stephen de Bretton-Gordon, colonel britanic fost comandant al Regimentului Regal 1 de Tancuri şi fost comandant al forţelor CBRN din Marea Britanie şi NATO, într-un material publicat de The Telegraph. Anunţul de luni a vizat dronele de atac şi rachetele de apărare aeriană; săptămâna trecută, am văzut donaţia de sisteme de rachete Storm Shadow. Şi, bineînţeles, există şi oferta de pregătire pentru piloţii de avioane, a adăugat acesta.

Potrivit militarului britanic, toate acestea sunt lucruri bune, dar exemplul Marii Britanii ar trebui urmat şi de alţii. El susţine că atât Europa cât şi America trebuie să se mobilizeze şi să ofere Kievului tot ceea ce el cere în această săptămână; rachetele cu rază lungă de acţiune nu ajută la nimic bun dacă rămân pe rafturile depozitelor în loc să arunce în aer tancurile ruseşti. Iar dacă nu vom permite Ucrainei să termine războiul în acest an, vom acumula probleme pentru anii următori.

Ceea ce trebuia să fie o "operaţiune militară specială" care să dureze câteva săptămâni s-a transformat într-un dezastru militar de 15 luni pentru autocratul rus. Lucrurile stau prost pe câmpul de luptă, iar o scanare rapidă a titlurilor din ultima lună sugerează că ar putea urma ceva mult mai rău. Într-un semnal de umilinţă, apărarea Kremlinului a fost aparent străpunsă de o dronă, în timp ce o rachetă hipersonică rusească mult lăudată, care se presupune că ar fi depăşit orice ar putea aduna NATO, a fost doborâtă fără ceremonii de un sistem de rachete Patriot furnizat de SUA.

Dar, Hamish Stephen de Bretton-Gordon subliniază că asta nu înseamnă că în Rusia în rest totul merge bine. Plafonarea preţului la exporturile de petrol a forţat Kremlinul să taxeze mai mult producătorii interni, erodând încet capacitatea sa de a produce în viitor. Acest lucru nu va face decât să se înrăutăţească, deoarece vara va diminua şi mai mult cererea şi va reduce preţurile. "Arborele magic al banilor" al lui Putin dă greş atunci când are cea mai mare nevoie de el.

Între timp, luptele interne dintre grupul Wagner şi Ministerul rus al Apărării sunt semnul unor tensiuni profunde care ar putea degrada şi mai mult performanţa pe câmpul de luptă, Wagner fiind acum aparent în măsură să ia decizii în ceea ce priveşte tacticile şi aprovizionarea.

Iar situaţia se înrăutăţeşte în Ucraina. La scurt timp de la sosirea lor în Ucraina, este clar că tancurile şi vehiculele blindate occidentale sunt aproape gata să desfăşoare un război mortal de manevră cu arme combinate. Ele vor da la o parte recruţii neantrenaţi aruncaţi pe linia frontului de către Kremlin. Tancurile ruseşti învechite scoase din depozite nu vor rezista nici măcar un minut într-o luptă cu un Challenger 2; obuzele cu uraniu sărăcit trase de tancurile britanice vor trece prin ele ca şi cum nu ar fi acolo, în timp ce focul de ripostă este puţin probabil să facă mai mult decât să zgârie vopseaua.

Mai mult, securitatea operaţională din jurul desfăşurării lor a fost remarcabilă. Nu ştim unde se află sau care este planul de atac, şi nici ruşii nu ştiu. Apariţia bruscă a unor formaţiuni de blindate de fabricaţie occidentală este posibil să producă o debandadă în trupele care au deja moralul scăzut, prost conduse şi cu puţine muniţii.

Lucrurile au devenit atât de disperate încât ruşii se pare că folosesc acum bombe cu fosfor pentru a încerca să îşi croiască drum spre victorie. Folosirea acestei substanţe chimice în zonele civile este o crimă de război. Asta nu-l va opri pe Putin. El ştie că acest stil medieval de război cu pământ pârjolit s-a dovedit extrem de eficient pentru ruşi şi regimul Assad în Siria, devenind rapid arma lor de bază atunci când luptele convenţionale au eşuat. Ultima soluţie a fost folosirea armelor chimice, pe care nu le-am văzut încă în Ucraina. În acest context, coloneul britanic afirmă că nu ar paria împotriva unui Kremlin din ce în ce mai disperat care recurge la utilizarea lor; acestea au asigurat supravieţuirea lui Assad, Occidentul nu a făcut nimic ca răspuns la desfăşurarea lor, iar Putin este conştient că un eşec ar putea fi sfârşitul atât al regimului său, cât şi al vieţii sale. Această teamă este cea care ar putea duce la desfăşurarea de către Putin a celei mai mortale arme a sa.

Civilii sunt evacuaţi în masă, şi în panică, din zona din jurul centralei nucleare din Zaporojie. Mulţi analişti cred că acest lucru este un răspuns la bombardamentele ucrainene şi la ameninţarea reprezentată de un contraatac puternic, condus de tancuri occidentale moderne. Dar, deşi poate fi vorba de speculaţii, există unii care cred că Moscova ar putea plănui să folosească centrala ca pe un fel de "dispozitiv nuclear improvizat"; un comutator mortal pentru ocupaţia rusă în zonă. Pare de neconceput, dar de câte ori l-am văzut pe Putin depăşind liniile roşii pe care le credeam inviolabile?

În concluzie, fostul comandant din forţele NATO avertizează că nu putem permite ca acest război să se prelungească până anul viitor. Trebuie să le dăm şoimilor care se învârt în jurul lui Putin "carnajul" de care au nevoie pentru a-l înlătura. Şi trebuie să-i dăm lui Zelenski toată capacitatea militară necesară pentru a-i da afară pe ruşi din Ucraina, a conchis colonelul Hamish Stephen de Bretton-Gordon.