Forţele de securitate libaneze arestează 11 persoane după atacurile cu bombă din Beirut

Mai mulţi suspecţi au fost arestaţi după un val de atacuri mortale în capitala libaneză. Aparent, planul iniţial al teroriştilor a fost acela de a ataca un spital şi nu un cartier aglomerat din Beirut, considerat o fortăreaţă a grupului Hezbollah.
Teroriştii au desfăşurat un dublu atac sinucigaş cu bombă în regiunea Burj al-Barajneh, din Beirut, 12 noiembrie 2015.
Teroriştii au desfăşurat un dublu atac sinucigaş cu bombă în regiunea Burj al-Barajneh, din Beirut, 12 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Ministrul libian de Interne Nuhad Mashnuq a anunţat duminică că 11 suspecţi au fost arestaţi pe teritoriul ţării după atacurile cu bombă din Beirut în care au murit 44 de persoane. Mashnuq a mai declarat că planul iniţial al teroriştilor era acela de a ataca un spital.

Suspecţii arestaţi includ şapte sirieni şi doi libanezi. Unul dintre suspecţi a avut asupra sa explozibili (pentru a se sinucide), în timp ce un alt suspect a fost însărcinat cu transportul teroriştilor din Siria în Liban, a declarat ministrul libanez de interne în cadrul unei conferinţe de presă.

“Întreaga reţea de sinucigaşi cu bomba şi susţinătorii acesteia au fost arestaţi la 48 de ore după atacuri”, a declarat ministrul, lăudând forţele de securitate pentru “realizarea lor extraordinară”.

Mashnuq a declarat că suspecţii sirieni au fost prinşi într-o tabără de refugiaţi palestinieni în Bourj al-Barajneh, o suburbie a Beirutului, şi într-un apartament din centrul capitalei libaneze unde au fost pregătite centurile cu explozibili pentru atac. Un cetăţean libanez a fost arestat în oraşul nordic Tripoli după ce explozibilii săi nu s-au detonat, conform Deutsche Welle.

Mashnuq: Nu va fi ultima oară

În cadrul atacurilor din Beirut, mai mulţi sinucigaşi cu bombă au vizat un cartier controlat de Hezbollah. După atac, Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru tragedie, fiind cel mai mare atac al grupului jihadist asupra vecinului vestic al Siriei.

Extremiştii suniţi au atacat regiunea de mai multe ori în trecut, susţinând că sunt atacuri retaliatorii pentru implicarea membrilor Hezbollah în conflictul sirian şi susţinerea trupelor guvernamentale ale preşedintelui Bashar al-Assad.

Mashnuq a declarat că autorităţile libiene au descoperit că atacul asupra cartierului aglomerat din Beirut a fost de fapt planul B al teroriştilor, adăugând că aceştia au vizat iniţial un spital din apropiere. Totuşi, securitatea intensă din zonă i-a forţat să îşi reconsidere ţinta atacului.

De asemenea, Mashnuq a avertizat că este foarte posibil că tragedia de săptămâna trecută să fie doar începutul unor atacuri la scara mare comise de Statul Islamic în Beirut, susţinând: “Când ei [teroriştii] trimit cinci sinucigaşi cu bombă într-un singur loc, acest lucru înseamnă... că nu vă va fi pentru ultima oară”.

Violenţele din Beirut au avut loc doar cu o zi înaintea unui atac similar bine coordonat în Paris, în care au murit cel puţin 132 de persoane şi au fost rănite altele aproximativ 350.