Liderii mondiali condamnă atacurile teroriste din Paris
alte articole
Preşedintele american Barack Obama a descris atrocităţile, în care au murit cel puţin 120 de oameni, drept “un atac asupra întregii umanităţi”.
El a declarat într-un discurs la Casa Albă: “Este un atac nu numai asupra poporului francez. Este un atac asupra întregii umanităţi şi a valorilor universale pe care le împărtăşim.
“Vom face ceea ce este necesar pentru a colabora cu poporul francez şi naţiunile din jurul lumii pentru a-i aduce pe aceşti terorişti în faţa justiţiei şi pentru a prinde orice reţea teroristă care doreşte să facă rău cetăţenilor noştri.”
Secretarul de stat John Kerry a declarat că ambasada americană din Paris încearcă să confirme siguranţa cetăţenilor americani, adăugând că Washingtonul este pregătit să ofere orice tip de suport cerut de guvernul francez, conform ziarului The Guardian.
Liderii altor ţări care au fost ţinte ale terorismului s-au alăturat valului de condamnări.
În Londra, unde 52 de oameni au fost ucişi şi sute au fost răniţi într-un atac terorist cu 10 ani în urmă, premierul britanic David Cameron a declarat că “vom face tot ce putem pentru a ajuta”.
José Manuel Garcia Margallo, ministrul de externe al Spaniei, unde au fost ucise 191 de persoane în timpul unui atac cu bombe asupra mai multor trenuri în 2004, a avertizat în repetate rânduri în privinţa atacurilor comise de jihadişti.
“Toate acestea confirmă faptul că înfruntăm o provocare fără precedent, o provocare crudă”, a declarat el pentru televiziunea publică spaniolă TVE.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara sa stă alături de preşedintele francez Francois Hollande şi de poporul Franţei în lupta comună împotriva terorismului.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este “foarte şocată de veştile şi imaginile din Paris”. În declaraţia sa Merkel a susţinut că gândurile sale sunt alături de victime.
În Canada, noul premier Justin Trudeau a declarat: “Inimile, gândurile şi rugăciunile noastre vor merge la verii noştri francezi în aceste momente întunecate”, adăugând că ţara sa a oferit întregul său suport pentru guvernul Franţei.
La rândul său, premierul australian Malcolm Turnbull a declarat că atacurile par să poarte amprenta Statului Islamic, adăugând totuşi că informaţiile sunt încă foarte limitate în privinţa autorilor atacurilor teroriste din Paris.
El a promis solidaritatea şi suportul Australiei în lupta împotriva terorismului.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că lumea trebuie să fie unită şi să fie alături de poporul francez. “Terorismul nu va înfrânge niciodată democraţia”, a susţinut el pe Twitter.
La rândul său, preşedintele român Klaus Iohannis a declarat în privinţa tragediei franceze: “Am primit cu durere şi consternare ştirea privind atacurile teroriste sângeroase care au avut loc la Paris şi au îndoliat întreaga lume. Îmi exprim, în numele meu şi al poporului român, solidaritatea cu autorităţile de la Paris şi cu naţiunea franceză. Aceste atacuri barbare, care au secerat vieţile a zeci de oameni nevinovaţi, trebuie să fie un semnal pentru întreaga comunitate internaţională: să arătăm şi mai multă determinare în combaterea terorismului şi în apărarea valorilor umanităţii. Dumnezeu să-i odihnească pe cei dispăruţi şi să-i aibă în grijă pe cei răniţi!”
Conform informaţiilor primite până la această oră, cel puţin 120 de oameni au fost ucişi în atacurile din Paris şi peste 200 au fost răniţi. Dar autorităţile franceze se aşteaptă ca numărul morţilor să crească, în condiţiile în care aproximativ 80 dintre răniţi se află în stare gravă.