Forţa economică a Rusiei va mai dura încă 18 luni înainte de a se destrăma, potrivit unui think tank american

(DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)
Redacţia
23.04.2024

Potrivit Carnegie Endowment for International Peace, puterea economică a Rusiei ar putea dura încă un an şi jumătate înainte să înceapă să slăbească, relatează Business Insider.

Think tank-ul cu sediul în Washington DC a subliniat comportamentul sfidător al naţiunii în perioada invaziei sale în Ucraina, cu economia rusă încă puternică în ciuda costurilor militare crescânde şi a restricţiilor comerciale occidentale. Fondul Monetar Internaţional a estimat că ţara va creşte mai rapid decât toate celelalte economii dezvoltate, inclusiv SUA, în acest an.

Aceasta se datorează în parte faptului că Rusia a reuşit să găsească modalităţi de a ocoli sancţiunile, au spus cercetătorii de la Carnegie Endowment, cum ar fi vânzarea de petrol aliaţilor săi în timp ce importă bunuri occidentale prin ţări terţe.

"A apărut o situaţie paradoxală: economia Rusiei este acum stabilă atât în ​​ciuda, cât şi ca urmare a sancţiunilor occidentale. Dar această stabilitate câştigată cu greu nu este eternă. În cel mai bun caz, aranjamentul actual va începe probabil să se dezintegreze în termen de optsprezece luni din cauza dezechilibrelor în creştere şi a posibilelor probleme sociale", a scris Alexandra Prokopenko, membră a Carnegie Russia Eurasia Center, într-un raport.

Potrivit analiştilor, Rusia se confruntă cu o "trilemă" politică, cu trei probleme mari, în timp ce trece prin al treilea an de război în Ucraina. Pentru Putin, problema se reduce la finanţarea armatei Rusiei, menţinerea standardelor de viaţă ale cetăţenilor ruşi şi menţinerea stabilităţii economice - trei obiective care devin tot mai dificil de atins de către Rusia.

Alexandra Prokopenko afirmă că semnele de slăbiciune au început deja să apară. Kremlinul planifică să cheltuie o sumă record pe armata sa în acest an. Acest lucru ar putea fi o povară pentru economia naţiunii, deoarece cheltuielile militare sunt "în general neproductive", şi nu este clar dacă războiul Rusia-Ucraina se va încheia în curând.

Condiţiile de trai ar putea de asemenea să înceapă să se deterioreze. Deşi economiştii spun că ruşii duc în mare parte o viaţă normală pentru moment, inflaţia a crescut vertiginos, determinând Banca Centrală să majoreze ratele dobânzilor la un impresionant 16%. Dacă Banca Centrală reuşeşte să reducă inflaţia, aceasta va eroda veniturile lucrătorilor pe măsură ce economia începe să se contracte.

Scăderea veniturilor ar putea, de asemenea, să afecteze capacitatea ruşilor de a-şi plăti împrumuturile, crescând riscul de dificultăţi în plata datoriilor, a spus think-tank-ul.

"Aceasta creşte riscul de nemulţumire socială: nimeni nu va fi fericit să accepte o reducere salarială", a adăugat Prokopenko.

Şi în timp ce Rusia are instrumentele necesare pentru a-şi menţine economia stabilă şi a evita o recesiune pentru moment, economiştii au avertizat asupra unui viitor sumbru, având în vedere lipsa de muncitori a ţării, scăderea productivităţii şi izolarea tot mai mare de restul lumii.

"Într-o economie supusă imperativelor politice, există puţine stimulente pentru dezvoltarea durabilă. Mai devreme sau mai târziu, acest lucru va afecta bunăstarea ruşilor obişnuiţi. Cu alte cuvinte, soluţii temporare şi scăderea standardelor de viaţă vor adăuga presiune politică şi economică în calea Kremlinului", a spus Prokopenko.

Experţii au avertizat cu privire la nemulţumirile sociale pe termen scurt în Rusia, în special legate de condiţiile în care standardele de viaţă continuă să se deterioreze. Naţiunea s-ar putea confrunta cu nemulţumiri masive până la sfârşitul anului, au spus trei economişti, în special dacă Vestul continuă să intensifice sancţiunile împotriva Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor