"Istoria românilor" nu va mai fi din acest an disciplină separată de studiu în R. Moldova

Elevii din Republica Moldova nu vor mai studia începând cu acest an disciplina "Istoria românilor", a anunţat, miercuri, ministrul moldovean al educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, care a explicat că autorităţile de la Chişinău au decis comasarea programei la istorie într-un singur obiect - Istoria.
Epoch Times România
11.08.2011

Elevii din Republica Moldova nu vor mai studia începând cu acest an disciplina "Istoria românilor", a anunţat, miercuri, ministrul moldovean al educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, care a explicat că autorităţile de la Chişinău au decis comasarea programei la istorie într-un singur obiect - Istoria.

Astfel, începând cu acest an de studiu, elevii din instituţiile preuniversitare din R. Moldova vor studia un singur obiect - Istoria, şi nu două, cum era până acum, pentru că s-a decis cumularea programei de la disciplina Istoria românilor cu cea de la istorie universală.

În 2010 a fost elaborată concepţia educaţiei istorice. În baza acelei concepţii a fost elaborată programa şcolară la disciplina "Istoria". "Aceste modificări în programa şcolară sunt în strictă concordanţă cu standardele europene şi punctul de vedere al organismelor internaţionale. Manualele, de asemenea, se vor numi manuale de Istorie", a explicat ministrul Mihai Şleahtiţchi, citat de UNIMEDIA.

Ministrul moldovean al educaţiei a precizat că disciplina Istoria va avea trei componente – istoria universală (50%), istoria naţională (45%), istoria locală sau regională, adică istoria localităţii unde e situată şcoala respectivă ( 5%).

"În acest an de studii, 2011-2012 vor fi trei manuale de istorie: pentru clasa a V-a, pentru clasa a X-a şi pentru clasa a XII-a. Manualul de Istorie a românilor va fi oferit opţional şi va fi recomandat de către profesori în anumite situaţii, pe anumite segmente. Noi cu plăcere acceptăm orice alt manual, care ar putea servi drept sursă suplimentară", a precizat Şleahtiţchi.

Ministrul moldovean al educaţiei a precizat că disciplina Istoria va avea trei componente – istoria universală (50%), istoria naţională (45%), istoria locală sau regională, adică istoria localităţii unde e situată şcoala respectivă (5%).

Guvernarea comunistă a promovat constant excluderea istoriei românilor ca disciplină de studiu din şcolile din Republica Moldova, ceea ce a provocat protestele elevilor şi istoricilor. În septembrie 2006, guvernul comunist de la Chişinău a decis înlocuirea manualelor de istorie din Republica Moldova cu cele de "Istorie integrată".

În 2009, Istoria românilor a revenit în şcolile din Republica Moldova.

În iunie anul acesta, secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat la Chişinău că Guvernul României va sprijini financiar reeditarea manualelor de istorie din Republica Moldova. Oficialul român a afirmat că a existat o solicitare din partea Guvernului de la Chişinău pentru a oferi sprijin pentru editarea manualelor de istorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor