Manualele de istorie oferite de România vor fi folosite în R. Moldova de la 1 septembrie

Epoch Times România
31.08.2011

Manualele de Istorie oferite de România Republicii Moldova au fost deja trimise în şcoli şi vor fi folosite începând cu 1 septembrie, a declarat, pentru NewsIn, ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca.

"Vă pot oferi cu multă bucurie informaţia care, la rândul meu, mi-a fost oferită de ministrul educaţiei din R. Moldova şi anume că aceste manuale au fost deja trimise la şcoli şi vor fi folosite începând cu 1 septrmbrie", a arătat ambasadorul Marius Lazurca, întrebat ce se va întâmpla cu cele 450.000 de manuale oferite Chişinăului de România.

O polemică pe această temă a fost declanşată după ce Ministerul Educaţiei din Republica Moldova a anunţat că începând cu acest an de învăţământ disciplinele "Istoria românilor" şi "Istoria universala" vor fi cumulate într-un singur obiect de studiu numit Istoria, pentru a decongestiona programa şcolara. Ulterior, ministrul moldovean al educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, a precizat că Istoria românilor va fi studiată în continuare în şcolile din R. Moldova.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este dezamăgit de decizia luată de autorităţile de la Chişinău cu privire la comasarea istoriei românilor şi a celei universale într-o singură disciplină şcolară, numită "Istoria". "Pentru noi este o dezamăgire decizia Chişinăului. Aşa o interpretăm politic. Este greu de înţeles, cu atât mai mult cu cât acum doi ani au fost solicitate cărţi de istoria românilor", a spus preşedintele Băsescu. "Anul acesta am predat cele 450.000 de manuale de istorie a românilor şi tocmai anul aceasta se scoate din programă istoria românilor", a subliniat Băsescu. "Dar am înţeles că istoria românilor rămâne în interiorul noilor cărţi. Oricum, nu ne vom supăra pe Republica Moldova, indiferent ce decizie ia cu privire la învăţarea istoriei românilor. Dar o să ţinem minte", a adăugat preşedintele în aplauzelor tinerilor români din afara graniţei, reuniţi în august în tabăra de la Sulina. "Cu sau fără 'Istoria românilor' la Chişinău, noi ne bucurăm că veniţi să studiaţi, să locuiţi şi să munciţi în România. Aceasta mă face să vă respect foarte mult", le-a mai spus şeful statului.

În replică, premierul moldovean Vlad Filat a declarat că dacă preşedintele Traian Băsescu ar fi fost informat "corect, şi nu tendenţios" cu privire la Istoria Românilor, nu ar fi avut o reacţie critică în legătură cu decizia autiorităţilor de la Chişinău de a comasa istoria într-un singur obiect de studiu. "Cred că dacă ar fi fost informat corect şi nu tendenţios, această declaraţie nu ar fi fost", a afirmat premierul Vlad Filat, citat de presa de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor