Băsescu despre Istoria românilor: "Nu ne supărăm pe Chişinău, dar o să ţinem minte!"
Preşedintele Traian Băsescu a comentat, joi, la Sulina, decizia autorităţilor de la Chişinău de a comasa disciplinele Istoria românilor şi Istoria universală într-un curs unic, numit "Istorie", spunând că acesta nu este un motiv de supărare, dar este, totuşi, un fapt de reţinut.
"Pentru noi este o dezamăgire decizia Chişinăului. Aşa o interpretăm politic. Este greu de înţeles, cu atât mai mult cu cât acum doi ani au fost solicitate cărţi de istoria românilor", a spus preşedintele Băsescu, citat de UNIMEDIA. "Anul acesta am predat cele 450.000 de manuale de istorie a românilor şi tocmai anul aceasta se scoate din programă istoria românilor", a subliniat Băsescu. "Dar am înţeles că istoria românilor rămâne în interiorul noilor cărţi. Oricum, nu ne vom supăra pe Republica Moldova, indiferent ce decizie ia cu privire la învăţarea istoriei românilor. Dar o să ţinem minte", a adăugat preşedintele în aplauzelor tinerilor români din afara graniţei, reuniţi în tabăra de la Sulina. "Cu sau fără 'Istoria românilor' la Chişinău, noi ne bucurăm că veniţi să studiaţi, să locuiţi şi să munciţi în România. Aceasta mă face să vă respect foarte mult", le-a mai spus şeful statului.
În fiecare vară, sub patronajul Preşedinţiei române, la Sulina se organizează tabăra pentru copii şi tineri etnici români din afara graniţelor. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi poartă denumirea "Comunităţi româneşti, identitate europeană".
Declaraţiile preşedintelui pe tema manualelor de istorie de la Chişinău intervin în contextul unei decizii a Ministerului Educaţiei din R. Moldova care a stârnit controverse. Ministrul educaţiei de la Chişinău a anunţat că începând cu acest an de învăţământ, disciplinele "Istoria românilor" şi "Istorie universală" vor fi cumulate, pentru a descongestiona curricula şcolară. Ministrul educaţiei, Mihai Şleahtiţchi, a precizat că istoria românilor va fi studiată în continuare în şcolile din Republica Moldova, dar cumulată cu istoria universală şi istoria locală. Astfel, manualul unic de istorie unic comasează 50 la sută din materialul de la istoria universală, 45 la sută din cel al istoriei naţionale şi 5 la sută din istoria localităţii de reşedinţă a elevului.
Liberalii moldoveni, membri ai coaliţiei de guvernare, au condamnat însă decizia Guvernului şi au solicitat Ministerului Educaţiei restabilirea în mod urgent a celor două discipline de studiu – Istoria românilor şi Istoria universală. Ceilalţi membri ai coaliţiei de guvernare, democraţii preşedintelui interimar Marian Lupu, nu şi-au anunţat poziţia referitoare la acest subiect.
Circa 20 de tineri liberali moldoveni au protestat joi la Chişinău faţă de decizia guvernului de a elimina "Istoria românilor'' din programa şcolară, relatează Publika TV. Deghizaţi în personaje istorice, tinerii au organizat un flash-mob prin care au cerut ca această disciplină să fie studiată prioritar în şcoli. Ei spun că există riscul studierii superificiale a acestui obiect, dacă este comasat cu istoria universală. Tinerii au înscenat o lecţie de istorie prin care au arătat cum ar putea fi omise anumite evenimente istorice.