Formula 1. Designerul britanic Adrian Newey explică de ce pleacă de la Red Bull şi ce va face în viitor

Adrian Newey (Red Bull)
Mioara Stoica
05.05.2024

În acest moment, întrebarea de un milion de dolari în F1 este: unde va merge Adrian Newey? Majoritatea celor din paddock spun că se va îndrepta spre Ferrari. Sunt unii care prezic că va merge la Aston Martin, însă el a dat asigurări că este "un pic obosit" şi că se gândeşte doar să îşi ia puţin timp pentru a se odihni şi a reflecta la ce va face după ce şi-a încheiat stagiul (de succes) la Red Bull.

Genialul guru al aerodinamicii îşi va încheia relaţia cu echipa austriacă în primul trimestru al anului 2025. Va fi sfârşitul unei relaţii care a durat aproape două decenii. Iar adevărul este că în tot acest timp a jucat un rol foarte important în organigrama actualului dominator al Gran Circo.

"Au trecut 18 ani, a fost o călătorie incredibilă, începând de la Red Bull, o echipă foarte tânără care s-a ridicat din cenuşa Jaguar, fiind implicat cu Christian (Horner) şi construind-o. Am fost implicat în această echipă. Sincer, când m-am alăturat nu aveam nicio idee unde vom ajunge, a fost un mare risc pentru cariera mea şi de atunci a fost o călătorie incredibilă. A fost o mare onoare să lucrez cu toţi băieţii şi fetele extraordinare din fabrică şi din echipa de curse. A fost pur şi simplu fabulos", a declarat Newey pentru Sky Sports F1.

"Un pic obosit"

Celebrul şef al ehipei tehnice, care a aterizat la echipa din Milton Keynes după ce a avut succese anterioare la Williams şi McLaren, a susţinut că pleacă pentru că se simte lipsit de energie. "Formula 1 este atotcuprinzătoare şi am fost în ea pentru o perioadă lungă de timp. 2021 a fost un an foarte aglomerat din cauza luptei strânse cu Mercedes în campionat şi, în acelaşi timp, a întregii cercetări şi dezvoltări a RB18, care este tatăl acestei generaţii de maşini. Nu ştiu, vine un moment în care mă simt, aşa cum spunea Forrest Gump, un pic obosit", a detaliat el.

Newey a recunoscut că se gândea de ceva vreme să plece de la Red Bull. "M-am gândit puţin la asta în timpul iernii şi apoi, pe măsură ce evenimentele s-au derulat în acest an, m-am gândit... Sunt foarte norocos că nu trebuie să muncesc pentru a trăi. Lucrez pentru că îmi place şi cred că acum este un moment bun să fac un pas înapoi, să iau o pauză şi să fac un bilanţ al vieţii. Să călătoresc puţin", a adăugat el. În declaraţiile pentru Sky lasă să se înţeleagă că o plângere a unei angajate a grupării austriece cu privire la un presupus comportament nepotrivit al lui Christian Horner l-a supărat în mod deosebit. Şeful Red Bull a fost exonerat în urma unei anchete interne, dar, în mod evident, acest lucru a lăsat răni deschise în cadrul echipei din Milton Keynes.

Planul este să mă bucur de viaţă

În conformitate cu planul său de a lua o pauză, Newey a prezentat planul de a se îndepărt pentru o vreme, după atâţia ani de maximă solicitudine. "Probabil că voi pleca într-o excursie cu soţia mea şi cu câinii. Ne vom urca într-o rulotă sau ceva de genul ăsta şi vom merge prin Franţa şi ne vom bucura de viaţă. Apoi, poate că la un moment dat, nu ştiu când, voi intra la duş şi voi spune: "Bine, asta va fi următoarea aventură". În momentul de faţă nu am niciun plan”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor