Avocatul lui Michael Schumacher explică de ce nu a fost emis un "raport final" despre starea lui de sănătate

Michael Schumacher (Stuart Franklin / Bongarts / Getty Images)
Mioara Stoica
30.10.2023

Cu câteva luni înainte de împlinirea a 10 ani de la dramaticul accident de schi suferit de Michael Schumacher în staţiunea franceză Meribel, avocatul de presă al familiei Schumacher de 15 ani Felix Damm vorbeşte despre modul în care a fost gestionată tăcerea imensă din jurul familiei, aproape din primul minut de la teribilul eveniment şi despre absenţa unui raport oficial privind starea lui.

"Încă am în minte imaginea numeroşilor jurnalişti şi fotografi care, zile întregi după accident, au aşteptat informaţii în faţa spitalului din Grenoble. Pentru a scăpa de presiune, primele informaţii generale despre leziuni au fost date în cadrul unor conferinţe de presă, la care erau prezenţi şi medicii curanţi. În realitate, conţinutul a fost clasificat ca fiind privat. Asta a fost cu adevărat o noutate. Până atunci, informaţiile despre chestiuni private erau în mod absolut tabu", a declarat Damm pentru publicaţia LTO, care se ocupă de partea judiciară în Germania.

Damm recunoaşte că, după conferinţele de presă de la spital, din puţinul care a fost făcut public, au ezitat să dea mai târziu un "raport final" despre starea germanului, dar au decis să nu o facă, pentru că nu ar fi fost niciodată suficient.

"Întotdeauna a fost vorba de protejarea lucrurilor private. Bineînţeles, am discutat mult despre cum să facem posibil acest lucru, aşa că ne-am gândit şi dacă un raport final despre starea de sănătate a lui Michael ar putea fi modalitatea corectă de a face acest lucru. Dar acesta nu ar fi fost sfârşitul şi ar fi trebuit să existe rapoarte actualizate în mod constant. Mass-media, din nou şi din nou, ar fi întrebat: 'Şi cum se simte acum?', la una, două, trei luni sau trei ani după mesaj. Iar dacă am fi vrut apoi să acţionăm împotriva acestor informaţii, ar fi trebuit să ne confruntăm cu argumentul dezvăluirii voluntare pe care am fi făcut-o", dezvăluie specialistul în drept care este alături de familie din 2008.

Acest lucru înseamnă că nici măcar prietenii nu pot vorbi după ce vin în vizită, pentru că până şi ei sunt în pericol: "Dacă nu este persoana în cauză cea care acţionează, ci prietenii sau cunoştinţele sunt cei care dezvăluie informaţii private, nu este un caz de 'autodezvăluire voluntară' a vieţii private. Prin urmare, persoana interesată se poate apăra împotriva dezvăluirii unor circumstanţe private chiar dacă informaţiile provin de la cunoştinţe".

Ce se ştie despre starea lui Michael Schumacher?

De fapt puţin: s-a trezit din comă la şase luni după accident, în 2014, şi că starea lui nu permite familiei să publice o fotografie sau să vorbească despre aceasta înt mod clar. Casa lui este un spital, cu multe persoane care au grijă de el, pentru care familia a vândut o parte din imensa sa avere personală, iar el urmăreşte cursele cu foarte puţini prieteni care au acces la nucleul dur al familiei, cum ar fi Jean Todt, fostul şef al Ferrari şi al FIA, dar se pare că încă nu poate comunica sau merge, conform celor relatate de publicaţia Marca.

Toate acestea sunt cunoscute datorită luptelor juridice ale lui Damm, care a dat în judecată diverse instituţii media pentru publicarea unor ştiri inexacte şi a fost nevoit să dea explicaţii în instanţă. În 2016, de exemplu, el a dat în judecată revista Bunte, care afirmase că Schumacher s-a îmbunătăţit considerabil după accident. Cotidianul englez Daily Mail a adăugat că avocatul le-a spus judecătorilor că Michael "nu poate merge", nici chiar cu ajutorul terapeuţilor. "Din nefericire, un articol de presă recent ne obligă să precizăm că afirmaţia potrivit căreia Michael ar putea să se mişte din nou nu este adevărată", a recunoscut el. Lucru pe care, cinci ani mai târziu, în 2021, fiul său Mick l-a detaliat: "Mă gândesc la cât de grozav ar fi fost să vorbesc cu tatăl meu despre experienţa lui ca şofer. Aş da orice ca să am asta... este nedrept pentru mine", a povestit el în documentarul despre viaţa kaiserului.

"Am fost uimit de cât de mult relatează mass-media în ciuda faptului că nu există informaţii de încredere; cât de multe presupuse poveşti pot fi ţesute din zero informaţii. Drept urmare, s-a mers atât de departe încât Die Aktuelle a inventat pur şi simplu un interviu generat de AI şi l-a pus pe prima pagină", îşi aminteşte Damm, motiv pentru care directorul său a fost concediat.

"De exemplu, atunci când o frază de pe coperta revistei 'Nu mai este printre noi' a creat impresia de prost gust că Michael Schumacher a murit. Editorul a trebuit să plătească 100.000 de euro pentru acest lucru. Nu cunosc niciun caz în care a trebuit să se plătească o compensaţie monetară mai mare pentru publicarea unei fraze. Acest lucru poate fi considerat cu siguranţă un succes", a spus el.

Damm înţelege că fanii vor să ştie ce mai face Michael Schumacher: "Fireşte. Dar cred, de asemenea, că marea majoritate a fanilor se descurcă bine şi, de asemenea, respectă faptul că accidentul a demarat un demers în care refugiul privat este necesar".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor