Fonduri europene pentru angajarea tinerilor fără Bacalaureat
alte articole
Guvernul va veni în sprijinul a 5.000 de tineri care nu au reuşit să ia examenul de Bacalaureat şi pe care îi va ajuta să-şi găsească mai uşor un loc de muncă. Executivul a aprobat un proiect finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013).
Mai întâi se va aplica o schemă-pilot de "garanţii pentru tineri" cu scopul de a creşte oportunităţile acestora de angajare.
"Schema-pilot va avea ca grup ţintă 5.000 de tineri absolvenţi de liceu care nu au fost declaraţi admişi la examenul de Bacalaureat. Implementarea acestei scheme-pilot va permite identificarea unui set eficient de măsuri, adaptat specificului naţional, pe baza căruia se va proiecta schema de garanţii pentru tineri 2014-2020", se arată în memorandumul aprobat de Guvern.
Proiectul ţine cont de recomandările Consiliului Uniunii Europene şi va creşte oportunităţile de acces ale tinerilor la piaţa muncii.
Alte măsuri pentru tinerii slab pregătiţi
Autorităţile au mai propus organizarea a doua tipuri de Bacalaureat, pentru a veni în sprijinul celor care sunt mai slab pregătiţi şi nu doresc să urmeze o facultate, dar în schimb vor să se angajeze. Aceştia ar putea susţine un Bacalaureat profesional, dacă se va aproba această măsură.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat recent că Bacalaureatul profesional propus de Ecaterina Andronescu ar putea rămâne la stadiul de proiect în 2013, "în momentul de faţă pe agenda Guvernului nu există un act normativ de tip ordonanţă de urgenţă care să reglementeze Bacalaureatul profesional", informează Realitatea TV.
Întrebat de un jurnalist dacă Bacalaureatul profesional va fi susţinut în acest an, Pricopie a precizat că nu se poate pronunţa asupra acestui lucru.
"Nu pot să enunţ un punct de vedere pentru că aici problema este de cadru legislativ. Pe actualul cadru legislativ organizăm examenul de Bacalaureat exact ca în 2012. Dacă Parlamentul va introduce această opţiune, pentru că atenţie Bacalaureatul profesional nu presupune modificarea modalităţii de susţinere a examenului aşa cum este prevăzut acum, ci înseamnă adăugarea unei opţiuni, dacă Parlamentul va introduce această opţiune în timp util şi va fi fezabil să oferim această opţiune absolvenţilor de liceu evident că o vom face. Trebuie să vedem decizia Parlamentului", a afirmat Remus Pricopie.
În ceea ce priveşte camerele de supraveghere instalate pentru Bacalaureat, actualul ministru al Educaţiei a declarat că aceastea rămân în funcţiune, “pentru că ele sunt prevăzute în metodologia aprobată în luna septembrie şi am încălca legea dacă am schimba metodologia în luna ianuarie”.
Cât despre dificultatea subiectelor, Remus Pricopie a adăugat că nu vor fi subiecte de olimpiadă.
"Ca ministru vă spun că un examen naţional de evaluare nu este o olimpiadă, nu este o competiţie. Un examen naţional de evaluare este unul în care trebuie să afli care este nivelul de pregătire a elevilor la un anumit moment în parcursul lor educaţional. O olimpiadă este competiţie. Acolo trebuie să ai subiecte de un alt tip", a conchis actualul ministru al Educaţiei.
Elevii, neinteresaţi de şcoală
Problemele apărute în sistemul de educaţie au fost scoase în evidenţă cu ocazia simulărilor examenelor naţionale care au avut loc recent, iar îngrijorător este faptul că elevii nu mai sunt interesaţi de şcoală, sunt de părere reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".
"La ora actuală, putem discuta de două probleme diferite. La prima vedere putem vorbi de interesul pentru şcoală al copiilor, care a scăzut îngrijorător în condiţiile în care pe toate canalele se promovează nonvaloarea, iar tot mai mulţi elevi nu mai sunt atraşi de actul educaţional. Pe de altă parte, ne confruntăm şi cu probleme interioare de sistem", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor.
Sindicaliştii au cerut Ministerului Educaţiei Naţionale ca pentru următoarele simulări şi examene naţionale să fie stabilit clar gradul de dificultate a subiectelor, astfel încât acesta să fie în concordanţă cu realitatea de la clasă.
"De asemenea, reprezentanţii MEN trebuie să înţeleagă că există o relaţie direct proporţională între finanţarea de bază a învăţământului şi rezultatele elevilor. Nu pot cere calitate dacă nu oferă fonduri pentru a susţine performanţa", se arată în comunicatul FSE.
Promovabilitatea la simularea examenelor naţionale din Capitală a fost de 24% la proba de matematică şi 59,09% la cea de limba romană de la Bacalaureat, iar la evaluarea naţională, de 35% şi, respectiv, 85%.