Simulările pentru evaluarea naţională şi bacalaureat, organizate centralizat
alte articole
Din anul şcolar 2013-2014, simulările pentru evaluarea naţională şi bacalaureat ar putea fi organizate centralizat, după cum a propus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la ProTV. Cele două simulări ar putea avea loc în aceleaşi condiţii în care se dau examenele.
În urma descentralizării simulărilor, s-a ajuns la concluzia că aceasta "are şi părţi bune, dar are şi părţi mai puţin bune". Propunerea de centralizare va fi discutată cu specialiştii din minister şi partenerii sociali.
"Începând cu anul şcolar următor, simulările să se facă exact în aceleaşi condiţii în care se dau şi examenele, respectiv Consiliul Naţional de Evaluare să gestioneze aceste simulări pentru a putea avea o analiză mai bună a datelor", a propus Remus Pricopie.
Subiectele pe care elevii le-au avut de rezolvat la simulările descentralizate au fost în unele judeţe mai uşoare, în altele mai grele sau nu suficient de bine calibrate, probleme care ar trebui rezolvate pe viitor. Rezultatele obţinute de elevi au fost destul de slabe pentru ca elevii nu sunt bine pregătiţi.
De exemplu, la simularea din martie, procentul de promovare a fost scăzut, sub 50% în multe judeţe.
În judeţul Mehedinţi, elevii din patru licee nu au obţinut note de trecere la simulările probelor de bacalaureat, rata de promovare fiind zero la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto, la Colegiul Tehnic Decebal din Drobeta Turnu Severin, la Grupul Şcolar Tudor Vladimirescu din Simian şi la Grupul Şcolar Agricol Halanga, relevă Agerpres.
Rata de promovare la simulări este de 30,25% în judeţul Olt, iar la simularea evaluării naţionale 38,68% dintre elevii care au susţinut testele au luat note peste 5.
În judeţele Dâmboviţa şi Cluj s-au înregistrat procente puţin peste 40%.
Rezultatele simulării examenului de bacalaureat în Bucureşti arată că rata de promovare la Limba şi literatura română este de 59,09%, iar la Matematică - de doar 23,83%.
„Dacă rezultatele slabe se vor repeta, măsurile nu trebuie să se lase aşteptate. Eu aş merge până la a transforma liceele tehnologice în şcoli profesionale. Nu vreau să sune ca o ameninţare, dar trebuie să facem corecturi la Legea educaţiei şi s-ar putea să prindem asemenea măsuri şi în lege", a declarat, după examenul de bac de anul trecut, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu.