Când vor susţine evaluări elevii claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a
alte articole
Elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor susţine evaluări-pilot, care se vor desfăşura anul acest în 200 de şcoli din întreaga ţară, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Testarea cunoştinţelor va avea loc în perioada 9 - 22 mai, urmând ca din anul şcolar următor aceste evaluări să fie organizate la nivel naţional. Anul acesta va fi organizată o evaluare-pilot, pe un eşantion de elevi stabilit la nivel naţional, în 86 de şcoli pentru clasele a II-a şi a VI-a, respectiv 136 şcoli pentru clasa a IV-a.
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a stabilit eşantionul de elevi, astfel încât să fie reprezentativ.
Metodologiile care vizează evaluările, aprobate prin ordin de ministru, au fost publicate încă de pe 23 ianuarie pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Responsabilii de la minister au stabilit calendarul de desfăşurare a evaluărilor de anul acesta: 9 şi 10 mai - evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a, 15 mai - evaluarea elevilor la finalul clasei a IV-a şi 22 mai - evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a.
Cu această ocazie, vor fi verificate instrumentele de evaluare şi procedurile de organizare a acestor evaluări.
Elevii de clasa a II-a vor fi verificaţi pe două secţiuni: prima vizează competenţele de receptare-producere a mesajelor, iar a doua abordează competenţe de matematică. Rezultatele vor fi folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare, vor fi consemnate în portofoliul educaţional al elevului, iar părinţii vor fi informaţi asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor celor mici.
Cei care au ajuns la finalul clasei a IV-a vor fi evaluaţi la următoarele discipline: limba română, limba maternă - pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale - şi matematică. Rezultatele vor fi utilizate de CNEE pentru realizarea unor studii şi cercetări de diagnoză a sistemului de învăţământ primar.
La finalul clasei a VI-a, copiii vor fi testaţi în scopul optimizării învăţării, elaborării planurilor individualizate de învăţare şi pre-orientării şcolare către un anumit tip de liceu. Elevii vor susţine probe de limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe.
"Noi vedem rezultatele de la sfârşitul clasei a VIII-a în condiţiile în care nu există nicio evaluare până la sfârşitul clasei a VIII-a, semnificativă, şi ne mai uităm la Bacalaureat, care reprezintă iar rezultatul după patru ani", a declarat ministrul Educaţiei, pentru a justifica necesitatea introducerii evaluărilor din doi în doi ani.