Medicul neurolog Bogdan Florea din Cluj-Napoca, cel care a pus bazele Reţelei de Telemedicină în Epilepsie în 2016, a discutat, într-un interviu acordat News.ro, despre avantajele telemedicinei, susţinând că ar trebui să existe în fiecare judeţ un centru de epilepsie şi monitorizare EEG.
Este prima şi singura reţea de acest fel din România, în cadrul căreia au fost cumpărate 12 electroencefalografe de ultimă generaţie situate atât în spitale de stat unde oamenii îşi pot face analizele cu bilet de trimitere, cât şi în spitale private, în multe dintre acestea existând posibilitatea decontării prin CNAS.
Potrivit medicului, Telemedicina nu înlocuieşte actul medical, face viaţa mai bună pacienţilor şi familiilor lor şi face viaţa bună şi medicilor care lucrează în reţea.
“Reţeaua de telemedicină cuprinde în prezent 12 centre în tot atâtea oraşe din ţară, sunt dotate cu câte un echipament video EEG performant şi sunt pe mâinile unor oameni pricepuţi sau care se profesionalizează de la o zi la alta. Gândul de telemedicină a pornit după ce observaţia empirică a fost că avem locuri în România în care se lucrează impecabil în epilepsie, dar din păcate avem şi locuri mai îndepărtate geografic sau cu tineri medici mai puţin experimentaţi care aveau nevoie de ajutor şi atunci pacienţii nu mai au tendinţa obişnuită de a se urca în tren şi de a veni, de obicei neprogramat, în centrele universitare unde pun presiune mare, şi să încerce să-şi caute de sănătate acasă la ei sau cât mai aproape de casa lor.
Avem locuri în care echipamentele sunt instalate în spitale publice de stat şi sunt locuri în care sunt în cabinete private, dar dacă aceste cabinete sunt în contract cu Casa de Asigurări cu bilet de trimitere pot ajunge să aibă acces acolo. Iată în ce oraşe: Suceava, Iaşi, Miercurea Ciuc, Sebeş, Alba, Braşov, Bucureşti, Craiova, Timişoara, Sibiu, Oradea, Cluj. Telemedicina nu înlocuieşte actul medical, face viaţa mai bună pacienţilor şi familiilor lor şi face viaţa bună şi medicilor care lucrează în reţea”, a explicat medicul.
De asemenea, Florea a afirmat că Telemedicina este folosită poate un pic incorect când ne referim la culegerea de date brute medicale şi transmiterea lor către un cabinet:
“Deci pacientul trebuie să se prezinte într-un cabinet, unde este examinat, investigat, i se face un minim dosar, istoric, cu analize, cu evoluţia în timp, se procedează la o înregistrare EEG de foarte bună calitate, medicul, local încearcă să găsească o soluţie acolo local şi numai dacă intră în dificultăţi, are nevoie de a doua sau a treia opinie medicală apelează la un coleg din reţea, care colegi pot privi acelaşi ecran, astăzi tehnic este posibil, să caute o a doua, a treia opinie medicală spre binele pacientului. Iar dacă medicii nu reuşesc atunci pot apela la cineva dintr-un centru cu mare experienţă internaţională.
Ideea a venit lucrând şi cu o observaţie simplă că foarte mulţi pacienţi fac drumuri lungi şi obositoare de acasă de la ei în centre universitare. Eu, ca medic în Cluj, mai mult de 50% din pacienţi nu sunt clujeni, vin din ţară. Ce face o mamă sau un tată care are un copil care prezintă o criză de epilepsie? Îşi ia copilul în braţe şi merge unde vede cu ochii. Iaşi, Timişoara, Bucureşti, Cluj, este anormal pentru că epilepsia nu se întâmplă numai în centrele universitare”.
Articolul integral aici.