Focar la un cămin de bătrâni. Director: "Am rugat DSP să testeze toţi rezidenţii. Au zis că sunt foarte ocupaţi"

Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)
Andrei Popescu
21.07.2020

Directoarea unui cămin de bătrâni din Bucureşti, în care a apărut un focar de Covid, a declarat pentru Europa Liberă că, deşi s-a rugat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) să testeze toţi rezidenţii, răspunsul primit a fost că sunt ocupaţi.

Totuşi, potrivit sursei citate, DSP a făcut o serie de teste, însă la aproape o săptămână de la primul deces care a avut loc la căminul respectiv. În plus, rezultatele au venit pentru doar 33% dintre persoanele care locuiesc acolo.

“Situaţia este mai mult decât dramatică, este crimă, în condiţiile în care noi am insistat la Direcţia de Sănătate Publică în permanenţă. Nu ştim încotro să o mai apucăm”, a susţinut Iuliana Căpraru.

Prima persoană confirmată cu COVID-19 în căminul de bătrâni din Sectorul 1 a fost pe 12 iulie, au declarat pentru Europa Liberă surse medicale. Adică în urmă cu opt zile. Iuliana Căpraru a precizat că persoana depistată a fost internată pe 11 iulie la spitalul Elias, iar informaţia privind infectarea acesteia a ajuns la ei în seara zilei de 12. Mai mult, DSP a fost informată imediat despre această situaţie şi, deşi persoana infectată duminică a murit luni, 13 iulie, la spitalul Elias, testarea nu a început imediat pentru bătrânii aflaţi în cămin.

“Am contactat DSP luni, marţi, miercuri am făcut n tabele, hârtii, raportări, hârtii către DSP. Miercuri după amiază, o asistentă a mers la laboratorul DSP, unde i s-au dat testele. Asistenta a venit în cămin şi a făcut recoltările, s-a dus la laboratorul spitalului Militar, tot asistenta noastră a dus testele şi s-a încheiat ziua de miercuri. Joi, am sunat să întrebăm care sunt rezultatele, nimic. Teste s-au făcut doar la etajul la care a fost pacienta depistată pozitivă. Am aflat rezultatele vineri”, a declarat Iuliana Căpraru.

Pe data de 15 iulie s-au făcut 50 de teste la căminul respectiv însă nu au fost testaţi toţi rezidenţii. Dintre cele 50 de persoane testate, 23 reprezintă personal al căminului şi 27, rezidenţi ai căminului, care se aflau la etajul unu, locul unde fusese descoperit cazul anterior de COVID-19. Testarea celor 50 de persoane în data de 15 iulie a descoperit două infirmiere cu test pozitiv, iar alte şapte persoane care se aflau internate în cămin au avut, la rândul lor, teste pozitive.

“DSP ne-a spus că sunt foarte ocupaţi când le-am cerut să testeze rezidenţii. DSP a decis să fie testat doar etajul unu şi personalul, noi făcusem variante de tabel cu tot căminul că aşa ni se părea normal, să avem o situaţie clară. Logic era ca DSP să vină a doua zi şi să testeze tot, cap coadă, iar la o săptămână să repete. A trecut o săptămână de la primul caz şi noi nu avem rezultatele de la două treimi din cămin. Nu ştim ce e cu ei”, a mai adăugat directorul căminului.

DSP nu a considerat că este necesar să fie testate persoanele aflate la parterul şi etajul al doilea al căminului, deşi este vorba de persoane extrem de vulnerabile.

Potrivit surselor Europa Liberă, DSP şi-a motivat acţiunea prin faptul că la etajul al doilea şi parter nu au fost înregistrate cazuri de COVID-19, iar cei testaţi reprezintă “contacţii direcţi cu simptome”.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor