FMI nu doreşte TVA redus la alimente - nu ar ajuta femierii şi ar fragmenta sistemul de TVA
alte articole
Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat, marţi, că nu este de acord cu cota de TVA redus la alimente, pentru că nu este clar în ce fel ar ajuta fermierii şi, în plus, ar duce şi mai mult la fragmentarea sistemului de TVA.
”În general, nu am sfătui să se meargă în această direcţie (cotă redusă de TVA la alimente - n.r.) pentru un număr de motive. În primul rând acum când avem o secetă care crează unele probleme pentru fermieri, nu este foarte clar cum scăzând rata la TVA pe produsele alimentare acesta îi va ajuta pe acei oameni. Este mai bine ca dacă există o problemă specifică a unui grup specific pe o perioadă specifică să ai mai degrabă subvenţii directe decât să schimbi sistemul fiscal. În al doilea rând, experienţe dintr-un număr de ţări ne arată că dacă scazi TVA la alimente sau ca în alte ţări la restaurante şi hoteluri, acesta nu are un efect pozitiv asupra economiei. Adică o creare de locuri de muncă sau mai multe investiţii, ci pur şi simplu este un transfer către proprietarii din sector. Având în vedere că acesta ar fragmenta şi mai mult sistemul de TVA, noi sfătuim împotriva unei astfel de măsuri”, a spus Erik de Vrijer.
De asemenea, el a atras atenţia că actuala cotă de TVA de 24% nu este aplicată eficient şi nu se colectează decât jumătate din cât ar trebui.
”Noi credem că rata actuală de TVA de 24% este relativ înaltă în Europa şi în mod clar nu ar trebui crescută. Dacă ne uităm la veniturile colectate de pe urma TVA în integralitatea lor şi te uiţi apoi la baza de impozitare de pe urma cărora sunt colectate, eficienţa TVA este mai degrabă scăzută. Nu primeşti 24% din tot ceea ce este pe consum. Sunt rate mai mici asupra unui număr de bunuri, sunt scutiri şi acestea fac ca în fapt veniturile pe care le colectaţi să fie jumătate din ce aţi putea colecta dacă totul ar fi impozitat la 24%. De aceea eficienţa TVA este relativ scăzută faţă de alte ţări. Aşa că este spaţiu aici: mărirea bazei de impozitare pentru TVA, adică reducerea numărului de bunuri asupra cărora se aplica taxa scăzută şi scutirile şi să se obţină venituri mai mari de pe urma TVA la nivel general”, a mai declarat Erik de Vrijer.