Flashmob al jurnaliştilor la Parlamentul R. Moldova. Deputat: Am aşteptat să văd scris: "NU presei aservite!"
alte articole
Câţiva jurnalişti din diferite instituţii media au marcat vineri, 3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei, printr-un flashmob la Parlamentul Republicii Moldova, amplasând în faţa instituţiei un panou cu fotografiile deputaţilor şi siglele partidelor, care ar fi demonstrat un comportament agresiv asupra jurnaliştilor, au îngrădit accesul la informaţii sau au demonstrat intoleranţă, în perioada 3 mai 2018 - 3 mai 2019.
Potrivit protestatarilor, Partidul Şor, liderul formaţiunii, Ilan Şor dar şi vicepreşedinta, Marina Tauber au agresat fizic şi verbal jurnaliştii, iar deputatul socialist, Oleg Savva în noiembrie 2018 a lansat o serie de atacuri verbale la adresa mass media.
Accesul la informaţii pe parcursul ultimului an ar fi fost îngrădit de către Partidul Democrat şi Partidul Şor, dar şi Vladimir Andronache, deputatul democrat care a refuzat de câteva ori să răspundă la întrebările unei jurnaliste de la Ziarul de Gardă, afirmând că nu are ce discuta.
Deputaţii Andrian Candu, Andrei Năstase şi Maria Ciobanu ar fi fost intoleranţi cu unii jurnalişti.
În replică, preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase prezent la eveniment a declarat că „după nouă ani de luptă şi linşaj mediatic din partea holdingului controlat de Plahotniuc” este onorat să fie criticat doar pentru faptul că a atenţionat o jurnalistă de la Prime TV pentru că manipula opinia publică.
Deputata din partea blocului ACUM, Maria Ciobanu a ţinut să sublinieze în context că independenţa mass mediei este strâns legată de democraţie, dar în Republica Moldova jurnalişti care riscă şi pătimesc în urma investigaţiilor făcute pe „crimele regimului îi poţi numără pe degete”.
În opinia parlamentarei, doar aceştia au dreptul să se numească jurnalişti adevăraţi, anume ei reprezintă presa liberă şi, ciudat lucru, anume pe ei nu i-a văzut înghesuindu-se printre participanţii la flash-mob.
„Pe mine m-a amuzat azi flashmob-ul din faţa Parlamentului. Unii ONG-işti, involuntar şi fără rea intenţie, omogenizează regimul cu cei care luptă cu el, spre satisfacţia plahotniucilor. Unii dintre ei au demonstrat cum naivitatea e o altă faţetă a prostiei. Eu m-am aşteptat azi să văd scris cu litere de o şchioapă: "NU presei aservite!" şi "DA codului deontologic!"”, a conchis Maria Ciobanu.
Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova a dat asigurări că subiectul libertăţii presei rămâne de interes ridicat pe Agenda de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova. „Urmărim să avem un mediu favorabil, predictibil şi transparent pentru mass media profesionistă şi independentă.”