Departamentul de Stat al SUA: Mass media din R. Moldova sub control politic, concurenţă neloială şi intimidare a jurnaliştilor

Viorica Tataru de la ZdG acostată de carabineri la mitingul PDM din 21.08.2018 (facebook.com/Andrei Mardari)
Ştefan Sârbu
18.03.2019

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situaţia drepturilor omului în anul 2018, publicat recent, constată că presa din Republica Moldova rămâne sub controlul oligarhic, confruntându-se cu influenţa politică, propaganda şi manipularea externă şi internă, dar şi cu independenţa limitată a autorităţii de reglementare în domeniul audiovizualului.

Concentrarea companiilor media în mâinile unui număr restrâns de oligarhi este considerat de către Departamentul de Stat al SUA un fenomen „îngrijorător”.

„Oligarhii controlează atent politica editorială a companiilor pe care le posedă”, se arată în raportul care face referire şi la analiza organizaţiei internaţionale Freedom House. Totodată, documentul menţionează că informaţiile despre proprietarii radiodifuzorilor privaţi, făcute publice în 2015, au confirmat concentrarea ridicată a proprietăţii mass media.

Raportul aminteşte de discursul de ură la adresa jurnaliştilor ţinut de primarul de Orhei Ilan Şor, care, într-un material video postat pe Facebook, vara trecută, i-a agresat verbal pe jurnalişti. De menţionat că, procurorii moldoveni au clasat dosarul şi nu au dat denunţat declaraţiile lui Şor, deşi ONU a condamnat discursul de ură al acestuia.

„Corupţia este foarte răspândită în sistemul juridic şi în alte structuri de stat”, se mai remarcă în raportul Departamentului de Stat al SUA care notează unele progrese în investigarea actelor de corupţie, dar aceste cazuri „de multe ori sunt percepute drept justiţie selectivă”.

Deşi există legi care penalizează corupţia oficialilor, acestea nu au fost aplicate eficient, motiv pentru care oficialităţile, cu impunitate, au putut comite frecvent fapte care intră în această categorie. Raportul subliniază o creştere a numărului de procese „politice”, remarcând faptul că „partidele de opoziţie vorbesc despre o creştere a presiunilor politice şi reţineri, motivate politic.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor