Peter Michalko: UE - îngrijorată de deteriorarea standardelor democratice şi ale statului de drept din R. Moldova

UE încurajează autorităţile RM să implementeze noul Cod al serviciilor media audiovizuale, îndeosebi aspectele ce ţin de monitorizarea CCA şi reforma radiodifuzorului public Teleradio-Moldova, afirmă diplomatul UE.
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko (anticoruptie.md)
Ştefan Sârbu
05.01.2019

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, susţine că UE este îngrijorată de deteriorarea standardelor democratice şi ale statului de drept din ultimul an în Republica Moldova, inclusiv a libertăţii şi pluralismului mass-mediei.

„Mesajul meu pentru reprezentanţii presei în mod special: aş dori să vă încurajez să respectaţi criteriile deontologice ale meseriei de jurnalist şi să conştientizaţi că o libertate sau un drept pierdut vor fi foarte dificil de recuperat”, a declarat ambasadorul într-un interviu pentru Media Azi.

Totodată, diplomatul a îndemnat Consiliul Concurenţei şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) să monitorizeze, să evalueze şi să reacţioneze la aspectele legate de nefuncţionarea liberă a pieţei publicităţii sau la cele legate de lipsa de transparenţă cu privire la beneficiarii ultimi ai instituţiilor de presă.

„Presa însăşi, mai ales cea de investigaţie, are desigur un rol foarte important prin aducerea şi ţinerea acestor subiecte în atenţia societăţii, a instituţiilor relevante şi a partenerilor externi”, a adăugat ambasadorul UE.

Peter Michalko a mai ţinut să menţioneze că din păcate, sesiunea parlamentară s-a încheiat fără adoptarea amendamentelor legislative pentru îmbunătăţirea legislaţiei media, cu privire la accesul la informaţie şi cu controverse legate de reglementările noi, propuse pentru protecţia datelor cu caracter personal.

„Am dorit să fi văzut progrese în adoptarea legilor rămase legate de publicitate, stimulente fiscale şi accesul la informaţie, pentru a asigura un cadru legal superior calitativ. Odată cu promulgarea Codului serviciilor media audiovizuale şi intrarea sa în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2019, încurajăm autorităţile să implementeze noul cod, mai ales aspectele referitoare la noile sarcini de monitorizare ale CCA şi reforma radiodifuzorului public Teleradio-Moldova”, a concluzionat diplomatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor