Firma israeliană Cellebrite, actorul din umbră care încearcă descuierea iPhone-urilor pentru FBI

Personajul necunoscut care ajută FBI-ul în decriptarea unui iPhone Apple folosit de un atacator armat în San Bernardino este de fapt o companie israeliană. Unii analişti consideră că întreaga luptă purtată de Apple pentru protejarea intimităţii clienţilor săi ar putea să fi fost o manevră de PR.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
24.03.2016

După cererea surpriză din partea FBI de a amâna o audiere în cruciada sa legală menită să forţeze compania Apple să deblocheze smartphone-urile pentru a permite agenţiilor să acceseze datele personale, mulţi s-au întrebat cine a reuşit să spargă criptarea până în prezent considerată greu de pătruns.

Reuters a furnizat miercuri răspunsul: eforturile FBI sunt susţinute de compania israeliană Cellebrite, un furnizor de software folosit de autorităţi pentru recuperarea datelor stocate pe dispozitivele mobile. Compania ajută acum agenţii federali în încercarea lor de a debloca un iPhone folosit de unul dintre atacatorii din San Bernardino, California.

Dacă Cellebrite reuşeşte în demersurile sale, atunci FBI nu va mai avea nevoie de ajutorul Apple Inc, a declarat ziarul israelian Yedioth Ahronoth, citând surse nenumite din industrie. De asemenea, înseamnă că întreaga poziţie adoptată de Apple pentru protejarea intimităţii şi a drepturilor consumatorilor a fost un mare show, în care ambele părţi implicate au fost în mod clar conştiente de faptul că datele de pe iPhone pot fi accesate.

Reprezentanţii companiei Cellebrite au refuzat să comenteze în legătură cu această chestiune.

Cellebrite, o sucursală a companiei japoneze Sun Corp, are două platforme: un sistem de criminalistică folosit de autorităţile judiciare, armată şi agenţiile de spionaj pentru recuperarea de date ascunse în interiorul dispozitivelor mobile şi, a doua, tehnologie pentru comercianţii de telefoane mobile.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu scandalul, Apple a fost adusă în Justiţie de către Departamentul de Justiţie din SUA, care îi cere să scrie un nou program pentru a dezactiva parola de protecţie de pe iPhone-ul atacatorului din San Bernardino.

Cele două tabere urmau să apară marţi la tribunal, dar luni un judecător federal a fost de acord cu cererea administraţiei SUA de a amâna audierea după ce procurorii americani au declarat că o entitate terţă a prezentat o posibilă metodă pentru deschiderea unui iPhone criptat.

Noua evoluţie ar putea avea un efect negativ major asupra unei dezbateri mai ample cu privire la protejarea datelor personale în SUA. Numeroşi membrii marcanţi ai comunităţii de IT şi ai societăţii civile americane se opun cu fermitate intruziunilor agenţiilor de informaţii în viaţa privată, precum şi puterilor discreţionare pe care aceste structuri le-au obţinut în ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor