Firea îşi pune societatea civilă în cap. Trei ONG-uri ameninţă cu instanţa

Nemulţumiţi că în Consiliul General se adoptă pe bandă rulantă proiecte de hotărâre fără consultări iar reprezentanţilor societăţii civile li se încalcă dreptul de a lua cuvântul, trei ONG anunţă că se vor adresa instanţei.
Ana Ion
26.09.2016

alte articole

Gabriela Firea (Epoch Times România)
Ana Ion
26.09.2016

Asociaţiile ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România - OPTAR vor ataca în instanţă legalitatea proiectelor avizate miercuri, 21 septembrie, în Şedinţa de Consiliu General, precum şi încălcarea dreptului de a lua cuvântul în faţa Consiliului General.

"Întrucât blocarea dezbaterii publice a actelor normative este abuzivă vom solicita în instanţă anularea proiectelor de acte normative votate în şedinţa din 21 septembrie.", anunţă cele trei organizaţii printr-un comunicat de presă postat de ActiveWatch.

Comunicatul este prefaţat de un citat din Gabriela Firea care, la depunerea jurământului de învestitură în funcţia de primar general se declară adeptă înfocată a consultărilor publice

Pentru mine consultarea publică nu este o sintagmă. Pentru mine consultarea publică este un mod de viaţă, un mod de a fi" (Primar Gabriela Firea - depunerea jurământului, iunie 2016

Vorbele rostite de primar la depunerea jurământului nu şi-au găsit însă transpunerea în fapte. Astfel, miercuri, 21 septembrie 2016, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat 66 de proiecte, dintre care 44 au fost acte normative şi, conform Legii 52/ 2003, ar fi trebuit să fie puse în dezbatere publică înaintea şedinţei de consiliu, lucru care nu s-a întâmplat.

Anterior şedinţei de consiliu, ActiveWatch, CeRe şi OPTAR au transmis scrisori deschise şi petiţii Primarului, prin care solicitau retragerea acestor proiecte de pe ordinea de zi şi punerea lor în circuitul legal. Primăria Generală a răspuns demersului organizaţiei printr-un comunicat de presă prin care transmite că "proiectele de hotărâri la care se face referire (...) nu reprezintă acte cu caracter normativ în accepţiunea art. 3 din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, unde, la lit. a) se defineşte actul normativ ca fiind „actul emis sau adoptat de o autoritate publică, cu aplicabilitate generală şi, in concluzie, aceste proiecte de hotărâri nu trebuiau supuse dezbaterii publice, acestea fiind dezbătute în şedinţele pregătitoare cu liderii de grup ai partidelor politice reprezentate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi în comisiile de specialitate ale CGMB."

Cele trei organizaţii non-guvernamentale consideră că aceasta este o interpretare eronată şi trunchiată a legii şi reamintesc că potrivit Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (în decizia nr. 1718 din 26 februarie 2013, pronunţată în recurs de Secţia Contencios şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), actele administrative sunt definite după cum urmează: "Actele administrative normative conţin reglementări cu caracter general, impersonale, care produc efecte erga omnes, în timp ce actele individuale produc efecte, de regulă, faţă de o persoană, sau uneori faţă de mai multe persoane, nominalizate expres în conţinutul acestor acte".

"Luând în considerare această definiţie, toate cele 44 de proiecte pentru care am solicitat dezbatere publică sunt acte normative. Astfel că interpretarea Primarului General este, în opinia noastră, una abuzivă şi care încalcă dreptul cetăţenilor de a se implica in procesul de luare a deciziilor publice.", scriu organizaţiile.

Cele trei ONG-uri mai amintesc că, având în vedere poziţia Primăriei, au solicitat în scris, luni, 20.09.2016, dreptul de a lua cuvântul în şedinţa publică ordinară (drept conferit prin aceeaşi Lege 52/ 2003), însă în cadrul şedinţei de miercuri nu au fost supuse votului aceste solicitări de luare a cuvântului.

În timp ce reprezentanţilor ONG-urilor nu li s-a permis să ia cuvântul, reprezentanţilor diferitelor teatre din Bucureşti care au susţinut proiectele doamnei Primar în faţa Consiliului General li s-a permis intrarea în sala de şedinţe.

"Reclamăm şi faptul că delegaţii organizaţiilor non-guvernamentale au fost blocaţi la intrarea în Primărie, în timp ce delegaţii teatrelor aveau acces nestingherit, fără o minimă legitimare. Ulterior, doi delegaţi ai asociaţiilor au primit permisiunea să ajungă pe holul din faţa sălii de Consiliu General, cu intervenţii din partea unor consilieri generali. Cu toate acestea, cele două persoane nu au fost lăsate să ia cuvântul şi nici să asiste la şedinţă, deşi pe parcursul şedinţei au fost eliberate mai multe locuri în sala de şedinţă.

Mai mult, în cadrul şedinţei de consiliu, doamna Primar Gabriela Firea, cu privire la punctul 6 de pe ordinea de zi, a declarat că proiectul a fost dezbătut în campania electorală, ca argument pentru lipsa aplicării Legii 52/2003. Considerăm că această confuzie - dezbaterea proiectelor de Hotărâre de Consiliu General versus platforma electorală, este una periculoasă. Una dintre cele mai grave posibile consecinţe este lipsa totală de dezbatere publică pentru următorii patru ani.", anunţă cele trei organizaţii.

În final, cele trei ONG-uri trag un nou semnal de alarmă, avertizând că vineri, 29.09.2016, este anunţată o nouă şedinţă de Consiliu General în cadrul căreia se vor dezbate 13 proiecte. Dintre acestea 9 sunt proiecte de acte normative din care niciunul nu a fost supus dezbaterii publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor