Finanţarea pentru programul Erasmus, asigurată. Studenţii vor putea merge să studieze la facultăţi din străinătate

Deficitul de finanţare de 90 de milioane de euro pentru programul Erasmus, care permite studenţilor să-şi continue studiile în alte state comunitare, a fost rezolvat în urma unui acord între Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene, a informat Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
Studenţi la intrarea unei facultăţi (Mihut Savu / The Epoch Times)
Cristina Boiangiu
07.01.2013

Deficitul de finanţare de 90 de milioane de euro pentru programul Erasmus, care permite studenţilor să-şi continue studiile în alte state comunitare, a fost rezolvat în urma unui acord între Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene, a informat Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

“Se evită în acelaşi timp problemele celorlaltor tipuri de mobilităţi care sunt parte din Programul de studiu pe tot parcursul vieţii (Leonardo for apprentices, Comenius for schools, Grundtvig for adult education) şi le permite tinerilor şi personalului didactic să-şi lărgească competenţele şi perspectivele de carieră prin studiu sau formare într-o ţară străină. Acordul bugetar vine şi în sprijinul Acţiunilor Marie Curie care susţin mobilitatea internaţională a cercetătorilor”, au precizat cei de la ANOSR.

Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Multilingivsm şi Tineret, Androulla Vassilou, a declarat recent că s-a eliminat incertitudinea privind finanţarea programului în 2013 şi se asigură finanţarea pentru 280.000 de granturi studenţeşti Erasmus în anul universitar 2013 – 2014.

“Se va asigurarea finanţarea integrală, la fel ca şi în anii precedenţi, iar costurile programului rămân la fel. Astfel, 200.000 de tineri din toată Europa vor putea studia la facultăţi din alte ţări. Dacă s-ar fi mers pe varianta reducerii fondurilor, ar fi însemnat o diminuare a numărului de burse Erasmus acordate şi erau încurajaţi astfel să studieze în străinătate doar tinerii cu un nivel financiar ridicat. În cazul celor care primesc bursă, se acoperă de multe ori integral costurile legate de cazare, hrană şi studii”, a declarat, pentru Epoch Times, Brînduşa Lungu, vicepreşedinte al ANOSR.

Scrisoare deschisă către Schultz

Reprezentanta ANOSR a precizat că Alianţa a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Parlamentului European, Martin Schultz, prin care studenţii români au cerut rezolvarea problemelor de finanţare pentru programul Erasmus şi au atras atenţia asupra importanţei investiţiei în educaţie. Scrisoarea a fost înmânată cu ocazia evenimentului de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa lui Martin Schulz, de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

ANOSR a arătat, în scrisoare, că Erasmus este unul din cele mai importante mecanisme folosite de Uniunea Europeană pentru a înlătura graniţele dintre cetăţenii europeni şi unul din pilonii de bază ai construirii unui spaţiu european al învăţământului superior.

ANOSR s-a declarat împotriva planurilor de introducere a unui sistem de împrumuturi pentru masteranzii care urmează un program de mobilitate şi a solicitat oferirea de granturi nerambursabile, considerând că împrumuturile ar determina studenţii cu venituri modeste să evite plecarea la studii în altă ţară şi ar creşte îndatorarea tinerei generaţii.

„Este foarte important ca instituţiile europene să prioritizeze educaţia şi să susţină programele de mobilitate, dacă doresc să asigure consolidarea şi sustenabilitatea Uniunii Europene. Mesajul transmis preşedintelui Parlamentului European întăreşte această idee şi se alătură demersurilor Organizaţiei Europene a Studenţilor, din care ANOSR face parte, de a asigura finanţarea programului Erasmus şi de a aduce educaţia pe lista de priorităţi a decidenţilor de la toate nivelurile”, a apreciat Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR.

Acordul semnat între Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene prevede că se vor transfera fondurile necesare către agenţiile naţionale care se ocupă de programul Erasmus, care la rândul lor le vor direcţiona către beneficiari, adică spre universităţile care acorda burse.

Pentru intervalul 2013-2014, s-a stabilit alocarea sumei de 500 de milioane de euro pentru programul Erasmus. Finanţarea pentru Erasmus se ridică la aproximativ 0,4 % din bugetul total al UE.

Pentru beneficiarii programului Erasmus s-a decis ca toate plăţile care trebuiau efectuate în 2012 vor fi efectuate în 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor