Ce program politic propun studenţii candidaţilor la parlamentare. Cum au reacţionat aceştia
alte articole
Scutirea tinerilor de plata impozitului pe venit, creşterea fondurilor alocate educaţiei şi o participare corespunzătoare a studenţilor la luarea deciziilor din universităţi sunt principalele propuneri din programul de guvernare realizat de reprezentanţii studenţilor.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) doreşte astfel să atragă atenţia partidelor şi candidaţilor implicaţi în campania electorală asupra problemelor cu care se confrunta o categorie destul de importantă pentru viitorul României.
“Am adresat, pe 9 octombrie, o scrisoare deschisă către Parlament, Guvern şi candidaţii la Parlament – actualii deputaţi şi senatori şi liderii partidelor politice în care am scris despre problemele studenţilor şi soluţiile prin care acestea se pot rezolva. Am primit foarte foarte puţine răspunsuri şi suntem dezamăgiţi”, a declarat, pentru Epoch Times, Brînduşa Lungu, vicepreşedintele ANOSR.
În schimb, scrisoarea a primit susţinere din partea altor oameni, ceea ce i-a încurajat pe studenţi să meargă mai departe.
"Scrisoarea are deja aproximativ 2.000 de susţinători. Până în acest moment, foarte puţini politicieni au răspuns scrisorii, iar priorităţile studenţilor au fost integrate destul de puţin sau neclar de principalele forţe politice în programele proprii de guvernare. Întrucât considerăm că participarea studenţilor şi a tinerilor la vot este extrem de importantă pentru a fi trataţi cu responsabilitate de clasa politică, dar şi pentru a informa studenţii cu privire la (ne)seriozitatea cu care factorii politici tratează solicitările şi viitorul nostru, ANOSR o lansează pe ANA - candidat ideal la alegerile parlamentare", se arată într-un comunicat al ANOSR.
După ce scrisoarea deschisă nu a fost luată în seamă de prea mulţi oameni politici, studenţii au lansat un program de guvernare complementar şi "candidatul ideal pentru alegerile parlamentare – ANA (acronim pentru Acum Noi Acţionăm)". În viziunea studenţilor, ANA se luptă pentru realizarea tuturor propunerilor lor legate de finanţarea corespunzătoare a educaţiei şi beneficii fiscale pentru tinerii din educaţie şi sănătate.
Cum pot creşte salariile
“Am cerut, ca beneficii fiscale, scutirea tinerilor de plata impozitului pe venit. În acest fel, pot creşte salariile foarte mici ale medicilor rezidenţi, de exemplu, care ar putea primi cu 16% mai mult. Cei care doresc să înceapă o afacere, cum ar fi medicii stomatologi tineri, care îşi deschid un cabinet propriu, ar putea fi scutiţi de plata impozitului pe profit. Ne interesează creşterea salariilor pentru ca tinerii să rămână în ţară”, a precizat Brînduşa Lungu.
În afară de facilităţile fiscale pentru tineri, programul de guvernare al studenţilor mai prevede alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, din fonduri publice, pentru un învăţământ accesibil şi de calitate, asigurarea participării corespunzătoare a studenţilor în luarea deciziilor din universităţi şi societate şi respectarea drepturilor acestora.
ANOSR a cerut candidaţilor la alegeri şi partidelor să dea răspunsuri clare cu privire la ceea ce îşi asumă referitor la priorităţile exprimate de studenţi. Prima listă de răspunsuri din partea clasei politice va fi anunţată pe 23 noiembrie, deşi până în prezent, replicile oamenilor politici au fost foarte puţine.
“Vom organiza dezbateri cu candidaţii la alegeri şi continuăm să facem acţiuni pentru a atrage atenţia asupra problemelor studenţilor. ANA, candidatul ideal, trebuie să aducă în atenţia opiniei publice priorităţile studenţilor. În funcţie de răspunsurile politicienilor, vom decide cum vom acţiona mai departe”, a precizat Brînduşa Lungu.
ANOSR a încercat să atragă şi atenţia oficialilor europeni în legătură cu problemele studenţilor şi i-a transmis preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, o scrisoare prin care îi cere sprijinul în alocarea banilor necesari programului Erasmus. În document, se mai atrage atenţia asupra importanţei investiţiei în educaţie. Scrisoarea a fost înmânată la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Martin Schulz, de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
“ANOSR atrage atenţia asupra importanţei programului Erasmus pentru consolidarea colaborării şi integrării Europene şi subliniază faptul că este unul din cele mai importante mecanisme folosite de Uniunea Europeană pentru a înlătura graniţele dintre cetăţenii europeni şi unul din pilonii de bază ai construirii unui spaţiu european al învăţământului superior. Totodată, ANOSR şi-a manifestat opoziţia pentru planurile de introducere a unui sistem de împrumuturi pentru masteranzii care urmează un program de mobilitate. Alături de Organizaţia Europeană a Studenţilor (ESU), din care face parte, ANOSR susţine sprijinirea mobilităţilor prin granturi nerambursabile, considerând că împrumuturile ar determina studenţii cu venituri modeste să evite şi mai mult mobilităţile şi ar creşte îndatorarea tinerei generaţii”, se arată în scrisoare.
Studenţii au mai evidenţiat problema ţintelor de reducere a abandonului şcolar şi de creştere a ponderii tinerilor cu studii superioare până în 2020, stabilite prin Strategia de Modernizare a Uniunii Europene (EU2020). În opinia ANOSR, acestea nu pot fi atinse fără o finanţare corespunzătoare, ceea ce în cazul României nu s-a asigurat, procentul alocat educaţiei fiind sub 3,5% din PIB.