Noua propunere de buget pe 2013 a CE seamănă în proporţie de 99% cu vechea variantă
alte articole
Comisia Europeană a propus luni o nouă variantă de buget pe 2013, după ce negocierile între statele membre şi Parlament pe această temă au eşuat săptămâna trecută, dar proiectul seamănă în proporţie de 99% cu vechea versiune.
Astfel, nivelul angajamentelor este de 151 miliarde de euro - faţă de 150,9 miliarde de euro în precedenta variantă - , iar cel al plăţilor de 137,8 miliarde de euro, spre deosebire de 137,9 miliarde de euro în propunerea înaintată de Comisia Europeană la 25 aprilie 2012.
Janusz Lewandowski, comisarul pentru buget, şi-a exprimat speranţa că noua propunere va ajuta Consiliul UE (statele membre) şi Parlamentul să ajungă la un acord până la sfârşitul acestui an, amintind că există numeroase proiecte aflate în faze avansate care trebuie cofinanţate.
La 25 aprilie, Comisia a prezentat un draft al bugetului pe 2013.
La 25 iulie, Consiliul a propus reducerea bugetului. La 19 octombrie, CE şi-a revizuit propunerea, prin reducerea a 25,1 milioane de euro, luaţi în special de la agricultură.
La 23 octombrie, Parlamentul European a votat bugetul, într-o variantă care se apropia foarte multe de varianta iniţială a Comisiei.
Procedura de conciliere între Consiliu şi Parlament (21 de zile) a eşuat şi, potrivit Tratatului de la Lisabona, CE a trebuit să vină cu o nouă propunere.
Noua propunere prevede reduceri mari la conservarea şi managementul resurselor naturale - 33,4 milioane de euro la angajamente şi 39,9 milioane de euro la plăţi - şi la cheltuieli administrative - 37,5 milioane de euro la angajamente şi 39 milioane de euro la plăţi.
Creşteri importante se înregistrează la creştere sustenabilă - 82,7 milioane de euro la angajamente - şi competitivitate - 73 de milioane de euro la angajamente.
Anunţul privind eşecul negocierilor a fost făcut la 9 noiembrie. Unul dintre obstacole a fost reprezentat de chestiunea acoperirii unei găuri de 8,9 miliarde de euro pe 2012, care a afectat mai multe programe, printre care Erasmus. Opt ţări, printre care Germania, Franţa şi Marea Britanie, au solicitat realocarea creditelor neutilizate, pentru a evita noi cheltuieli.
Comisia a comunicat însă că aceste credite - estimate de cele 8 state la 15 miliarde de euro - au fost deja alocate.