Programul Erasmus, în faliment; ţările europene, printre care şi România, chemate să contribuie cu o infuzie de capital
alte articole
Uniunea Europeană nu mai are fonduri pentru bursele Erasmus, scrie publicaţia spaniolă La Vanguardia, care anunţă că potrivit informaţiilor sale, Executivul de la Bruxelles a lansat un apel pentru contribuţii din partea statelor membre în scopul salvării programului de succes al schimburilor de studenţi şi al altor proiecte, precum Fondul Social European, Fondurile Structurale Europene şi programele de cercetare ale căror finanţare se face în ultimele luni ale anului. Cotidianul spaniol notează că “a apărat cauza simbolică a programului Erasmus în lupta cu capitalele europene şi cu membrii Parlamentului European, atrăgând atenţia în legătură cu problemele generate de reducerile bugetare trecute sau viitoare, mai ales în state cu probleme economice precum Spania, state ale căror universităţi ocupă primele locuri din punctul de vedere al studenţilor care beneficiază de burse europene”.
Alain Lamassoure, preşedintele Comisiei de Buget a Parlamentului European, citat de EUbusiness, a confirmat faptul că “Fondul Social European este în faliment şi nu mai poate refinanţa state europene. Săptămâna viitoare va intra în faliment programul studenţesc Erasmus, iar la sfârşitul lunii va urma Fondul pentru Cercetare şi Inovaţii”. Lamassoure estimează deficitele la 10 miliarde de euro iar, în acest context, este probabil că în următoarele săptămâni comisarul UE pentru Buget, Janusz Lewandowski, să solicite statelor membre “câteva miliarde de euro” suplimentare pentru acoperirea lipsurilor.
Deşi Comisia Europeană nu a confirmat cifrele avansate de Alain Lamassoure, La Vanguardia anunţă că pe 23 octombrie va fi adoptată o “substanţială” rectificare bugetară pentru a se evita “o încetare a plăţilor”. Între timp, Comisia Europeană a furnizat deja 420 de milioane de euro pentru achitarea facturilor urgente. Potrivit publicaţiei Dziennik Gazeta Prawna, este foarte improbabil ca statele membre UE să ofere fonduri suplimentare, dat fiind că problemele cu care se confrunta programele sociale europene sunt cauzate de măsurile de austeritate care anul acesta au un cuantum total de patru miliarde de euro, măsuri introduse de principalii contribuitori la bugetul Uniunii.
În 2012, programul Erasmus a împlinit 25 de ani de la lansarea sa, în 1987. Anual, peste 230.000 de studenţi cu note foarte bune îşi desăvârşesc studiile în cadrul acestui program. De la crearea sa, aproape trei milioane de studenţi europeni au beneficiat de programul de schimb universitar Erasmus. Bugetul anual depăşeşte 450 de milioane de euro, fiind susţinut de UE şi de cele 33 de state europene – printre care şi România – care participă la acest program cu un număr de peste 4.000 de instituţii de învăţământ superior.