Financial Times: Eforturile de a modifica manualele de istorie sunt semnale de alarmă privind un naţionalism în creştere

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (RONNY HARTMANN / AFP / Getty Images)

În Rusia, Ungaria, Japonia şi China, eforturile recente de a modifica manualele de istorie sunt semnale de alarmă privind un naţionalism în creştere, notează Gideon Rachman într-un editorial semnat în Financial Times.

În luna ianuarie a acestui an, preşedintele rus Vladimir Putin a prezidat o şedinţă menită să producă un nou manual de istorie standardizat pentru a fi utilizat în şcoli. Preşedintele rus a declarat că multe dintre manualele actuale sunt 'gunoaie ideologice' şi că acestea 'denigrează rolul poporului sovietic în lupta cu fascismul'. Putin respinge sugestia că ţările Europei de Est au fost ocupate de către Uniunea Sovietică în 1945. În viziunea sa preferată despre istorie, URSS a salvat aceste naţiuni de la fascism.

Semnificaţia politică a acestei dispute istorice a devenit clară în criza din Ucraina. Moscova a încercat în mod constant să catalogheze noul guvern al Ucrainei drept 'fascist', susţinând că liderii săi sunt moştenitorii ideologici ai ucrainenilor care au luptat alături de nazişti împotriva Uniunii Sovietice a lui Stalin. Această versiune a evenimentelor este în prezent promovată cu insistenţă de către mass-media din Rusia.

În mod ironic, Rusia lui Putin se bucură de relaţii strânse cu actuala conducere a Ungariei - singura din fostul bloc sovietic care ar putea fi pe bună dreptate acuzată că a adoptat o atitudine periculos de echivocă în ceea ce priveşte istoria extremei drepte. Guvernul conservator al Ungariei, condus de Viktor Orbán, pare să încurajeze reabilitarea lui Miklos Horthy, liderul autoritar şi antisemit al Ungariei din perioada interbelică. În acest context, în mai multe locuri din ţară au apărut statui ale acestuia, în timp ce la Budapesta a fost amplasată o placă comemorativă. De asemenea, în momentul de faţă, există eforturi de a rescrie manualele de istorie pe un ton mai 'patriotic'.

La fel ca în cazul Rusiei, vecinii Ungariei au motive să fie îngrijoraţi de acest focar de revizionism istoric. Unul dintre motivele pentru care o parte din simpatizanţii dreptei din Ungaria se referă atât de pozitiv la Horthy este că liderul a crezut în ideea unei 'Ungarii Mari', care într-o zi va recupera teritoriile pe care le-a pierdut după Primul Război Mondial.

Eforturile naţionaliste de a rescrie manualele de istorie sunt, de asemenea, un motiv de îngrijorare şi în Asia. În Japonia, spre exemplu, premierul Shinzo Abe a sugerat că unele manuale şcolare au o viziune prea 'masochistă' despre istoria ţării. Această sugestie a indignat guvernele din China şi Coreea de Sud, care, chiar înainte de remarca lui Abe, deplângeau faptul că manualele japoneze nu prezintă la adevărata amploare unele evenimente grave, cum ar fi masacrul de la Nanjing din 1937 sau utilizarea de către armata imperială japoneză a sclavelor sexuale.

Pe de altă parte, Beijingul nu este nici el inocent în ceea ce priveşte folosirea abuzivă a istoriei în scopuri naţionaliste. Preşedintele Xi Jinping şi-a dezvăluit planurile cu privire la o 'mare întinerire a naţiunii chineze', într-un discurs rostit la Muzeul Naţional de Istorie, recent modernizat, din Beijing. Clădirea dedică mii de metri pătraţi invaziei japoneze din anii '30, dar şi faptelor grave comise de britanici, francezi şi de alţi 'imperialişti' străini, care 's-au pogorât asupra Chinei asemenea unui roi de albine'. Cu toate acestea, muzeul şi manualele chineze rămân tăcute cu privire milioanele de oameni care au murit în timpul perioadei comuniste, fie în timpul foametei provocate de 'marele salt înainte' al lui Mao Zedong, fie în timpul Revoluţiei Culturale.