Un război economic cu Rusia ar afecta puternic afacerile germane
alte articole
Uniunea Europeană a impus noi sancţiuni pentru a-l împiedica pe preşedintele rus Vladimir Putin să agraveze criza din Ucraina, iar Berlinul a jucat un rol de lider în privinţa acestor acţiuni punitive, în pofida protestelor comunităţii de afaceri germane, notează Der Spiegel.
Din cauza crizei din Crimeea, relaţiile dintre Occident şi Rusia sau atins cel mai scăzut nivel de după Războiului Rece. Liderii de la Moscova se pregătesc să preia peninsula Crimeea - o acţiune devenită şi mai probabilă după ce, duminică, 97% dintre locuitorii Crimeei au votat în favoarea aderării la Federaţia Rusă. În replică, Occidentul a răspuns prin impunerea de noi sancţiuni, care includ blocarea de conturi bancare şi restricţii de călătorie.
Germania şi-a asumat un rol de lider în aceste eforturi - pe care Berlinul a încercat să şi-l asume încă din primele zile ale tulburărilor de la Kiev. La începutul anului, ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier a promis că Germania va deveni mai activă în politica externă, iar iniţiativa actuală este una din manifestările acestei aspiraţii, explică publicaţia germană.
Pe de altă parte, avertizează Der Spiegel, devine clar că aceste ambiţii vin şi cu un preţ. În pofida presiunii exercitate de mai multe state membre ale UE şi de Statele Unite, Steinmeier şi cancelarul german Angela Merkel au reuşit iniţial să împiedice adoptarea de sancţiuni mai rapide, încercând să rezolve criza din Crimeea prin discuţii. În cele din urmă însă, strategia a eşuat din cauza intransigenţei lui Vladimir Putin.
În cadrul unei întâlniri desfăşurate recent, liderii UE s-au pregătit deja pentru rezultatul potenţial al crizei din Crimeea. Atât americanii, cât şi europenii au exclus posibilitatea unui răspuns militar, preferând să-l lovească pe Putin în locul unde este cel mai vulnerabil: dependenţa economică a Rusiei de Occident.
Şi în acest caz, rolul principal continuă să aparţină Germaniei. Motivul este simplu: Germania are relaţii de afaceri foarte strânse cu Rusia, dar şi cea mai mare capacitate de a exercita presiuni. Totuşi, companiile germane ar fi vulnerabile dacă Rusia va recurge la represalii, iar un război economic s-ar putea dovedi costisitor pentru Germania. Situaţia ar aduce-o pe Merkel într-o postură dificilă, de vreme ce cancelarul ar fi obligat să susţină măsuri politice care afectează interesele de afaceri ale ţării sale. Pe de altă parte, după ce a pretins rolul de lider, Berlinul nu poate pur şi simplu da înapoi.
Cu toate acestea, sancţiunile impuse luni de UE Rusiei, în replică la referendumul de duminică din Crimeea, rămân moderate. Planul implică îngheţarea conturilor bancare şi emiterea de interdicţii de călătorie în cazul a 21 de politicieni ruşi şi ucraineni. Dacă Putin va continua să agraveze situaţia, ar putea urma însă măsuri mai decisive.
Într-un discurs ţinut joi în faţa parlamentului, Merkel a avertizat liderii ruşi de consecinţele destabilizării situaţiei din estul Ucrainei şi a ameninţat cu sancţiuni economice dacă acest lucru se va întâmpla. 'Vom fi cu toţii pregătiţi şi hotărâţi, dacă acestea sunt inevitabile', a precizat cancelarul.
Consecinţele unei atari situaţii ar fi grave - pentru ambele părţi. Anul trecut, Germania şi Rusia au avut schimburi comerciale de aproape 77 de miliarde de euro. Rusia furnizează petrol şi gaze naturale Germaniei, iar aceasta exportă produse de inginerie mecanică, medicamente, trenuri şi automobile în Rusia. De asemenea, peste 6.000 de companii germane sunt înregistrate în Rusia şi, împreună, ele au investit 20 de miliarde de euro în această ţară în ultimii ani. Spre exemplu, gigantul chimic german BASF deţine participaţii în câmpuri de gaze din Siberia, în timp ce Gazprom a obţinut facilităţi de depozitare a gazelor naturale în landul Saxonia Inferioară. Nu în ultimul rând, în lipsa produselor chimice speciale din Germania, Rusiei i-ar fi dificil să rafineze petrolul brut.
Pe de altă parte, guvernul german speră, totuşi, să prevină un război economic - o abordare prudentă, nu în ultimul rând, din considerente politice interne. Un sondaj realizat de institutul de sondare german Forsa constata că două treimi dintre germani resping ideea unor sancţiuni impuse Rusiei în privinţa crizei din Crimeea.