Arestarea oligarhului Dmitri Firtaş, un posibil instrument de presiune al SUA asupra Rusiei (presă)
alte articole
Oligarhul ucrainean apropiat al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, dar şi al Kremlinului, Dmitri Firtaş, pe care autorităţile austriece l-au arestat la Viena pe 13 martie şi intenţionează să-l extrădeze către SUA, ar putea fi folosit de Administraţia americană pentru a exercita presiuni asupra preşedintelui rus Vladimir Putin în criza din Crimeea, se arată într-un articol publicat marţi de revista Courrier International.
'Miliardarul gazelor' a fost vizat de o anchetă desfăşurată timp de mai mulţi ani de FBI, în urma căreia autorităţile americane l-au acuzat de trafic de influenţă şi apartenenţa la un grup infracţional şi au emis pe numele său un mandat internaţional de arestare.
Deşi oficialii de la Viena susţin că arestarea lui nu are nicio legătură cu actualele evenimente din Ucraina, ea ar putea fi semnalul că Statele Unite au decis să acţioneze hotărât împotriva apropiaţilor lui Putin, scrie Courrier International, citând publicaţia austriacă Der Standard.
Averea lui Dmitri Firtaş este estimată la 2,4 miliarde de euro. Oligarhul şi-a început afacerile în anii 1990, când s-a lansat în comerţul cu produse alimentare şi cu autoturisme de ocazie, continuând apoi cu activităţi în chimie, mass-media şi sectorul bancar. Dar el a devenit un miliardar foarte cunoscut după ce a ajuns partener al grupului RosUkrEnergo, societate ce controlează comerţul cu gaze între Rusia şi Ucraina.
Rivala sa, fostul premier Iulia Timoşenko, l-a caracterizat drept personajul central într-o imensă 'mlaştină a corupţiei' ce a dominat Partidul Regiunilor, formaţiunea lui Ianukovici dizolvată de noile autorităţi de la Kiev.
Conform Der Standard, Firtaş cumpăra ieftin gaze de la Gazprom şi le revindea cu un adaos comercial substanţial furnizorului ucrainean de stat Naftogaz. Profiturile încasate astfel de Centragaz, una dintre cele două societăţi ale sale înregistrate la Viena, erau ulterior transferate în paradisurile fiscale ca Cipru sau Insulele Virgine britanice.
Conform lui Jurgen Roth, ziarist de investigaţii şi specialist în organizaţii mafiote est-europene, Dmitri Firtaş este o piesă de bază în 'conexiunea austriacă' ce profită de secretul bancar de care străinii pot beneficia în Austria până în anul 2017.
De asemenea, pentru FBI el este unul dintre membrii principali ai organizaţiei lui Semion Moghilevici. Acesta din urmă este considerat de europeni şi americani drept şeful şefilor mafiilor ruseşti şi se numără printre primii zece capi ai crimei organizate aflaţi încă din anul 2009 pe lista persoanelor cele mai căutate de serviciile americane.