Filipine ar putea urma Rusia şi să se retragă din Curtea Penală Internaţională

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat că ţara s-ar putea retrage de la Curtea Penală Internaţională, urmând pasul Rusiei de a-şi retrage semnătura de pe Statutul fondator de la Roma al instituţiei internaţionale.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (Captură Foto)

La o conferinţă de presă susţinută joi în Davao City, înainte ca preşedintele filipinez să plece în Peru pentru a participa la Summitul de Cooperare Economică al Naţiunilor din Asia-Pacific (APEC), acesta şi-a manifestat nemulţumirea faţă de SUA, susţinând că, dacă Rusia şi China vor crea o “nouă ordine”, Filipine va fi prima care i se va alătura, conform Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prezidenţial privind retragerea semnăturii Rusiei de la Curtea Penală Internaţională (CPI), după ce instanţa a declarat că activitatea Moscovei în Crimeea reprezintă o “ocupaţie permanentă”.

Rusia a semnat Statutul de la Roma în anul 2000 dar nu a ratificat acordul şi astfel nu a devenit niciodată membru.

CPI are competenţe să soluţioneze patru tipuri de infracţiuni internaţionale – genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război şi crime de agresiune – iar anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia a fost considerată a fi un conflict armat cu Ucraina, intrând astfel sub jurisdicţia CPI.

Duterte a invocat criticile dure ale naţiunilor occidentale la adresa războiului pe care îl poartă în ţara sa împotriva drogurilor ca motiv pentru a lua în considerare retragerea de la Curtea Penală Internaţională.

Aproximativ 2.300 de persoane au fost ucise în operaţiuni poliţieneşti sau de către presupuşi justiţiari după ce Duterte a devenit preşedinte în 30 iunie. Aceste cifre, publicate de poliţia filipineză, au fost revizuite luna trecută de la un calcul iniţial de 3.600 de decese.

CPI a fost zguduită de o serie de retrageri în decursul anilor, SUA retrăgându-se sub conducerea lui George W. Bush. Sudan, Israel, Africa de Sud, Burundi şi Gambia s-au retras sau au decis să se retragă din CPI, motivând că instituţia a adus acuzaţii doar împotriva africanilor în cei 14 ani de existenţă.

Alte naţiuni precum China şi India au respins ideea de a deveni membre ale Curţii.