Festivalul de Film de la Berlin 2017 a debutat cu jazz şi politică. Filmul biografic "Django" a deschis ediţia.

Festivalul de Film de la Berlin 2017
Festivalul de Film de la Berlin 2017 (cinemagia.ro)

Cele mai mari staruri din lume defilează deja pe covorul roşu al Berlinalei. Anul acesta, şi-au anunţat prezenţa actori precum Richard Gere, Hugh Jackman sau Penelope Cruz.

Festivalul de film de la Berlin (9-18 februarie) s-a deschis într-o atmosferă dominată de jazz şi politică. Pe covorul roşu şi nu numai, toată lumea a dezbătut politica dusă de noul preşedinte american.

Maratonul cinematografic ce va ţine 11 zile a debutat cu "Django", un film biografic despre marele chitarist de jazz, Django Reinhardt. Acţiunea se petrece în Franţa ocupată de nazişti, în 1943, când muzicianul de etnie romă a refuzat invitaţia de a face un turneu în Germania.

Competiţia oficială include puţine comedii, majoritatea filmelor selectate având teme grave, politice sau sociale. România este reprezentată în competiţia oficială de "Ana, mon amour" a lui Călin Peter Netzer, care va fi proiectată pe 17 februarie. Regizorul român are deja în palmares un Urs de Aur cucerit în 2013 cu pelicula "Poziţia copilului".

Ţara noastră este prezentă la Berlinală şi prin actorul Tudor Aaron Istodor, selectat la categoria "Shooting Stars", pentru rolul său din filmul Fixeur, alături de alţi nouă artişti europeni. Secţiunea "Berlinale Talents" include, de asemenea, câţiva tineri cineaşti români.

18 filme sunt înscrise în competiţia pentru trofeul Ursul de Aur, ce va fi decernat pe 18 februarie.