Fermierii în vârstă ar putea fi stimulaţi prin subvenţii să cedeze terenurile către tineri

Epoch Times România
20.09.2012

Agricultorii în vârstă care cedează terenurile către tineri ar putea primi, timp de cinci ani, din bani europeni, 120% din valoarea subvenţiei care li s-ar cuveni dacă ar păstra în proprietate acel teren, potrivit unui amendament propus Parlamentului European.

"Un amendament pe care l-am depus pentru a sprijini întinerirea forţei de muncă în agricultură, în cadrul dezbaterilor privind reforma politicii agricole comune, vizează ca agricultorii în vârstă care cedează terenurile către tineri să primească timp de cinci ani 120% din valoarea subvenţiei care i s-ar cuveni dacă ar păstra în proprietate acel teren. Practic, transferul de proprietate se face efectiv, dar cel care a deţinut anterior terenul, dacă îndeplineşte vârsta legală de pensionare din statul respectiv, să poată beneficia în continuare de subvenţie care să fie acoperită de fondurile europene", a declarat joi europarlamentarul Rareş Niculescu, membru în Comisia de Agricultură a Parlamentului European.

Potrivit acestuia, dezbaterile în Comisia pentru Agricultură ar putea fi încheiate în luna noiembrie, iar votul în plen va avea loc cel mai probabil în primăvara anului viitor.

"Asta nu înseamnă că va intra automat în vigoare. Este vorba despre cadrul în care se va desfăşura politica agricolă europeană din anul 2014. Practic, actualul cadru legislativ nu va mai fi valabil de la sfârşitul lui 2013 şi va fi necesar un cadrul legislativ nou pentru Politica Agricolă Comune (PAC) 2014 - 2020", a menţionat Niculescu.

Acesta a precizat că, de la sfârşitul lui 2013, România nu va mai avea dreptul de a acorda subvenţie de la bugetul de stat, ci doar subvenţie europeană.

"Am propus acel 120% pentru a acorda chiar un avantaj celor care decid să înstrăineze terenul. Există avantaje care sunt oferite şi pentru cei care preiau aceste terenuri. Se propune ca prin reforma Politicii Agricole Comune aceştia să beneficieze de o subvenţie suplimentară, agricultorii tineri urmând să primească mai mulţi bani faţă de alţi agricultori", a mai spus Niculescu.

Potrivit acestuia, amendamentul pe care l-a propus împreună cu colegii săi din Partidul Popular European face referire la obligaţia statelor membre de a cheltui cel puţin 2% din fondurile naţionale pentru agricultură pentru acordarea unui sprijin suplimentar tinerilor.

Rareş Niculescu a mai spus că una dintre cele mai importante preocupări din acest moment nu numai în România, ci în întreaga Uniune Europeană, este necesitatea de a sprijini întinerirea forţei de muncă în agricultură.

"În prezent, doar 7% dintre cei care lucrează în agricultura europeană au vârsta sub 35 de ani, ceea ce determină îngrijorări cu privire la viitorul sistemului. În acelaşi timp, având în vedere fărâmiţarea pieţei funcţiare din România şi din alte state europene este necesar un transfer al proprietăţii din partea fermierilor vârstnici către cei mai tineri, însă acest transfer trebuie sprijinit pentru că, logic, în acest moment cei care se cramponează şi care păstrează terenurile pe care le au în proprietate fără a le utiliza fac acest lucru pentru a obţine subvenţia agricolă din partea UE, iar în cazul României contribuţia naţională, cu plăţile naţionale complementare directe", a mai spus Niculescu.

Acesta susţine că agricultorii în vârstă nu vor înstrăina terenurile atât timp cât vor beneficia de o subvenţie, acesta fiind motivul pentru care a fost propus amendamentul menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor