Femeile şi copiii sunt rareori primii salvaţi de pe o navă care se scufundă

Femeile şi copiii nu sunt, în general, primii salvaţi de pe o navă care se scufundă, arată un nou studiu, realizat pe supravieţuitorii a 18 dezastre maritime, relatează BBC News.
Epoch Times România
15.04.2012

Femeile şi copiii nu sunt, în general, primii salvaţi de pe o navă care se scufundă, arată un nou studiu, realizat pe supravieţuitorii a 18 dezastre maritime, relatează BBC News.

Studiul făcut de cercetătorii de la Universitatea Uppsala, din Suedia, a demonstrat că femeile "au un dezavantaj clar în materie de supravieţuire". De altfel, căpitanii de vas şi echipajul au cea mai mare rată de supravieţuire.

Dezastrul de pe Titanic, din urmă cu 100 de ani, a fost o excepţie rară, deoarece căpitanul a ameninţat că îi va împuşca pe cei care nu ascultă ordinul de a le acorda prioritate femeilor şi copiilor.

Dacă regula "femeile şi copiii în primul rând" este considerată normală în prezent, în situaţiile reale de viaţă şi de moarte funcţionează mai degrabă expresia "fiecare om pe cont propriu", au observat economiştii Mikael Elinder şi Oscar Erixson, autorii raportului.

Studiul a luat în calcul dezastre maritime din ultimele trei secole, în care au fost implicate peste 15.000 de persoane.

Autorii au precizat că date de la 16 dintre nave nu au fost analizate niciodată atât de amănunţit.

Primul studiu de caz a vizat vasul militar Birkenhead, care s-a scufundat în 26 februarie 1852. Autorii spun că acesta a fost dezastrul care a generat ideea că femeile şi copiii trebuie salvaţi primii.

Birkenhead transporta circa 20 de familii de ofiţeri, precum şi militari. Pe vas erau prea puţine bărci de salvare şi, când a început să se scufunde, au fost date ordine ca femeile şi copiii să aibă prioritate. Dintre cei 191 de supravieţuitori, şapte au fost femei. Bilanţul s-a ridicat la 365 de morţi.

Când vasul american de linie SS Arctic s-a scufundat, în septembrie 1854, femeile şi copiii trebuiau, de asemenea, să aibă prioritate la bărcile de salvare. Însă evacuarea a fost dezorganizată, iar echipajul s-au urcat primul în bărci. Căpitanul a avertizat că va folosi violenţa, dar a ezitat să îşi impună ordinele. Bilanţul morţilor a fost 227, inclusiv toţi copiii şi toate femeile aflate pe navă. Majoritatea celor 41 de supravieţuitori au fost femei şi copii.

Când vasul Estonia a început să se scufunde în Marea Baltică, în 1994, s-a înclinat brusc, ceea ce a provocat panică la bord. Coborârea bărcilor de salvare a devenit dificilă, şi majoritatea celor 852 de persoane care au murit au fost prinse pe navă. Căpitanul nu ar fi dat ordinul ca femeile şi copiii să aibă prioritate, iar evacuarea a fost haotică. S-au înregistrat 137 de supravieţuitori.

Studiul arată că diferenţa dintre proporţia deceselor în rândul bărbaţilor şi al celor în rândul femeilor s-a redus după Primul Război Mondial. Probabil pentru că statutul femeilor s-a schimbat în societatea modernă, notează autorii.

În plus, în dezastrele recente, oamenii au dat dovadă de mai mult altruism şi au avut grijă de persoanele vulnerabile, precum cele cu dizabilităţi.

Studiul a mai arătat că femeile au fost dezavantajate în general în cazul naufragiilor vaselor britanice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor