Femeie din Sudan, condamnată la moarte pentru credinţa ei
alte articole
Un tribunal sudanez a condamnat-o la moarte prin spânzurare pe Meriam Yahia Ibrahim, deoarece a refuzat să renunţe la creştinism şi să treacă la islam. Ţara africană condusă de Omar al-Bashir este campioană la încălcarea drepturilor omului şi în special a libertăţii de conştiinţă.
Sudanul impune legea Sharia atât musulmanilor cât şi non-musulmanilor, şi pedepseşte aşa-zisele acte de ”indecenţă” şi ”imoralitate” prin biciuire şi spânzurare. ”Convertirea de la islam la altă religie este o crimă care se pedepseşte cu moartea, iar convertiţii la creştinism se confruntă cu presiuni sociale şi intimidări din partea forţelor de securitate ale regimului”, se arată într-un raport realizat de Comisia americană pentru Libertate religioasă la nivel internaţional.
Femeia, mamă a unui copil de un an şi jumătate, este însărcinată în luna a opta cu al doilea, iar soţul acesteia, Daniel Wani, a declarat pentru CNN că ”este disperat şi nu ştie ce să facă”. Deşi femeia era creştină, la fel ca şi soţul ei, a fost acuzată de abandonarea islamului şi de adulter, deoarece căsătoria cu un creştin nu este recunoscută de legea islamică, sentinţa fiind 100 de lovituri de bici.
Mai mult, tribunalul i-a dat un ultimatum până joia viitoare să treacă la islam. Femeia a refuzat însă şi rămâne deocamdată în închisoare.
”Ea este foarte puternică şi fermă. Îi este foarte clar că este creştină şi că va ieşi din închisoare într-o zi”, a spus avocatul ei. Chiar dacă a primit ameninţări cu moartea, el spune că nu poate renunţa la acest caz ”, pentru că este o problemă de credinţă şi principii”. ”Trebuie să ajut pe cineva care este în necaz, chiar dacă mă va costa viaţa”, a mai spus Mohamed Jar Elnabi, care o reprezintă pe Meriam.
Katherine Perks, de la African Centre for Justice and Peace, consideră că sentinţa dată în cazul femeii sudaneze reprezintă ”o încălcare flagrantă a drepturilor omului”, care violează ”chiar şi propria Constituţie a Sudanului, şi angajamentele luate în baza legislaţiei regionale şi internaţionale”.
Şi ambasadorii SUA, Canadei, Marii Britanii şi Olandei au făcut un apel comun la guvernul din Sudan să respecte libertatea de religie, inclusiv dreptul la schimbarea credinţei sau a convingerilor.