FEI şi Banca Transilvania au semnat un acord de împrumut în valoare de 7,5 milioane euro
alte articole
Fondul European pentru Investiţii (FEI) şi Banca Transilvania au semnat un acord de împrumut în valoare de 7,5 milioane euro, cu scopul de a susţine microîntreprinderile şi antreprenorii care desfăşoară activităţi independente în România, se arată într-un comunicat.
Tranzacţia a fost semnată în cadrul facilităţii European Progress Microfinance (Progress Microfinance), finanţată de Comisia Europeană şi de Banca Europeană pentru Investiţii şi administrată de Fondul European pentru Investiţii. Banca Transilvania este a treia instituţie din România care beneficiază de această facilitate.
Prin acest acord, se estimează că Banca Transilvania va oferi micro-credite în valoare totală de 15 milioane euro pentru microîntreprinderi din România, cu precădere antreprenorilor care desfăşoară activităţi independente. Acest împrumut va spori accesul la finanţare pentru aproximativ 1.500 de microîntreprinderi româneşti, susţinând spiritul antreprenorial.
European Progress Microfinance Facility (Progress Microfinance) oferă garanţii şi instrumente de creditare către microfinanţatori intermediari. Această iniţiativă a fost lansată cu fonduri de 203 milioane euro din partea Comisiei Europene şi Banca Europeană de Investiţii. Fondul European de Investiţii (FEI) acţionează ca o Companie de administrare pentru Platforma UE de Microfinanţare FCP-FIS - Fondul European de Microfinanţare Progress, care este principalul motor de implementare a Microfinanţării Progress.
Scopul Microfinanţării Progress este de a creşte accesul la finanţare pentru micii întreprinzători, inclusiv pentru antreprenorii care desfăşoară activităţi independente. Se concentrează mai ales - dar fără a se limita la acestea – pe grupurile cu acces redus la piaţa convenţională de creditare, cum ar fi femeile antreprenor, antreprenorii tineri, cei care aparţin unei minorităţi, cei cu dizabilităţi, întreprinderile individuale etc. Creditele de până la 25.000 euro sunt disponibile prin intermediari selecţionaţi care participă în cadrul programului. Microfinanţarea Progress nu oferă finanţare directă către micii întreprinzători sau persoane fizice.
Colaborarea cu Banca Transilvania înseamnă al 18-lea acord semnat în cadrul Microfinanţării Progress de la iniţierea acesteia, în 2010. Până în prezent, angajamente în valoare de 74,2 milioane euro au fost semnate în cadrul Microfinanţării Progress, aducând beneficii microîntreprinzătorilor din Uniunea Europeană. Printre ţările cu care au fost semnate acorduri se numără Belgia, Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Polonia, România, Slovenia, Spania şi Olanda.
Principala misiune a FEI este de a susţine IMM-urile din ţările din Europa, sprijinind accesul acestora la finanţare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc şi garantare specifice acestui segment de piaţă. In acest sens, FEI promovează obiectivele Uniunii Europene în sprijinul inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi creării de locuri de muncă. Investiţiile totale nete ale FEI în fonduri de private equity se ridicau la peste 6 miliarde euro, la sfârşitul anului 2011.
Cu participaţii în peste 370 de fonduri, FEI este un jucător principal la nivel european pe segmentul capitalului de risc, având în vedere amploarea şi gama largă a investiţiilor sale, în special în segmentele high-tech şi early-stage. Garanţiile angajate de FEI totalizau, la sfârşitul anului 2011, peste 7,6 miliarde euro în aproape 220 de operaţiuni, poziţionând Fondul ca jucător european major în domeniul garanţiilor pentru IMM-uri şi în cel al garanţiilor pentru microfinanţare.
Banca Transilvania se numără printre primele trei bănci din România, în funcţie de active. Misiunea sa, ca bancă privată cu capital privat majoritar românesc, este să sprijine mediul de afaceri prin produse şi servicii inovatoare. Activitatea BT este organizată pe patru linii principale de afaceri: persoane fizice, IMM, companii mari, respectiv Divizia pentru Medici. Banca Transilvania are peste 6.000 de angajaţi, o reţea formată din peste 550 de sedii şi 1,5 milioane de clienţi activi.
BT este prima bancă din România care a fost cotată la Bursa de Valori Bucureşti, în 1997. Strategia sa este susţinută de acţionari puternici, precum: BERD, care deţine 15% din capitalul social al BT; Bank of Cyprus şi IFC, Divizia de investiţii a Băncii Mondiale.