Farmecul naturii: mii de broaşte ţestoase marine se îndreaptă spre ţărm parcă chemate de cineva. Există o explicaţie [video]
alte articole
În fiecare an, mii de broaşte ţestoase ajung pe plajele Rezervaţiei Naturale Ostional (Reserva Natural de Ostional) din Costa Rica să-şi depună ouăle. Dar oare cum arată mii de broaşte ţestoase care invadează o plajă? Răspunsul este foarte simplu. Exact ca în clipul video de mai sus.
Clipul video a fost înregistrat de biologul marin Vanessa Bézy cu ajutorul unei drone. La început, imaginea este luată de aproape, se văd doar câteva broaşte ţestoase. Atunci când cadrul este lărgit din ce în ce mai mult şi când crezi că nu poate fi lărgit mai mult, exact în acel moment rămâi cu ochii căscaţi de uimire. Un adevărat spectacol! Dar câte broaşte ţestoase sunt? Bézy estimează că sunt aproximativ 5.000, pe o suprafaţă echivalentă cu cea a unui teren de fotbal.
Biologul explică: „Doar astăzi am filmat 5.000 de broaşte ţestoase marine într-o zonă de dimensiunea unui teren de fotbal, dar suprafaţa totală este de peste 5.000 de terenuri de fotbal şi asta fără a ţine cont de ţestoasele care nu apar deoarece înoată la o adâncime prea mare şi nu pot fi vizibile”.
Terenurile de fotbal nu sunt o unitate foarte intuitivă, dar Bézy şi colegii săi lucrează cu alte unităţi de măsură care sunt mult mai exacte. Aceştia folosesc de ani de zile dronele şi sunt în măsură să estimeze densitatea populaţiei de ţestoase folosind imaginile aeriene. Într-un studiu din 2017, ei au calculat că plajele din Ostional găzduiesc în medie 2.086 de broaşte ţestoase pe kilometru pătrat în „sezonul de vârf”. Cea mai populară specie din zonă este ţestoasa de golf (Lepidochelys olivacea), dar nu este singura care ajunge în Costa Rica să îşi depună ouăle.
Rezervaţia naturală Ostional este unul dintre cele mai importante sanctuare de broaşte ţestoase din lume, dar astăzi este şi unul dintre cele mai ameninţate din cauza creşterii turismului de masă, necontrolat. Pentru a înrăutăţi şi mai mult lucurile, sexul puilor de ţestoase depinde şi de temperatura la care ele eclozează în nisip, iar schimbările climatice modifică proporţia dintre masculi şi femele, relatează Gizmodo.