Fără precedent: Mii de magistraţi îi cer lui Tudorel Toader să-şi retragă proiectul

Modificările legilor Justiţiei au stârnit valuri de indignare în societatea civilă. Nu numai cetăţenii sunt nemulţumiţi de pachetul legislativ propus de Tudorel Toader, ci şi majoritatea colegilor săi de breaslă, care au solicitat retragerea proiectului.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

Peste 3000 de magistraţi au semnat memoriul prin care Forumul Judecătorilor din România (FJR) le solicită premierului Mihai Tudose şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să retragă proiectul referitor la modificarea legilor justiţiei.

Potrivit memoriului obţinut de hotnews.ro, FJR cere iniţierea unui “dialog concret şi efectiv cu magistraţii” pentru îmbunatăţirea cadrului legislativ. Documentul a strâns 3.087 de semnături.

“Chiar dacă proiectul conţine şi propuneri ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale magistraţilor ori ale asociaţiilor profesionale, formulate de-a lungul timpului, acestea reprezintă simple corecţii ale sistemului actual, pregătirea neserioasă a unui veritabil „experiment judiciar”, în lipsa oricăror studii şi prognoze, putând determina consecinţe foarte greu sau chiar imposibil de remediat.

Prin urmare, având în vedere voinţa majorităţii covârşitoare a magistraţilor, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneţi retragerea sa (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament), cerând Ministrului Justiţiei să iniţieze şi să dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistraţii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite şi după prezentarea unor motivări serioase şi credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiţiei, în acord cu Mecanismul de cooperare şi verificare”, se arată în memoriul pregătit de Forumul Judecătorilor din România.

Reamintim în context că CSM a dat joi aviz negativ pe controversatul proiect elaborat şi susţinut de Tudorel Toader, proiect dezavuat de numeroşi magistraţi şi considerat de parte din societatea civilă drept o tentativă de aservire politică a Justiţiei şi, în consecinţă, un atac la adresa statului de drept.

Printre cele mai controversate propuneri făcute de ministrul Tudorel Toader au fost trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei - aceasta în condiţiile în care ministrul este numit politic, excluderea preşedintelui României din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi procurorului general, înfiinţarea unei direcţii speciale în Parchetul General care să se ocupe cu anchetarea magistraţilor, precum şi crearea posibilităţii ca procurorii şefi să poată interveni în anchetele procurorilor din subordine şi pe fond, nu doar pe formă. Drept urmare, multe persoane au văzut pachetul de legi drept un instrument pentru aservirea cvasitotală a Justiţiei.