Legile Justiţiei. Preşedinţia: Chiar dacă avizul CSM este unul consultativ, Guvernul şi Parlamentul nu au cum să-l ignore
alte articole
Chiar dacă avizul negativ dat de CSM pe modificările legilor Justiţiei este unul consultativ, Guvernul şi Parlamentul nu au cum să îl ignore, a transmis joi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi."
"Preşedintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Preşedintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, a evaluat în detaliu şi cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiţiei înainte de a le respinge. Chiar dacă acest aviz este unul consultativ, Guvernul şi Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM", a declarat joi Dobrovolschi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni.
Afirmaţiile purtătoarei de cuvânt vin în contextul în care CSM a dat joi aviz negativ pe controversatul proiect elaborat şi susţinut de Tudorel Toader, proiect dezavuat de numeroşi magistraţi şi considerat de parte din societatea civilă drept o tentativă de aservire politică a Justiţiei şi, în consecinţă, un atac la adresa statului de drept.
Printre cele mai controversate propuneri făcute de ministrul Tudorel Toader au fost trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei - aceasta în condiţiile în care ministrul este numit politic, excluderea preşedintelui României din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi procurorului general, înfiinţarea unei direcţii speciale în Parchetul General care să se ocupe cu anchetarea magistraţilor, precum şi crearea posibilităţii ca procurorii şefi să poată interveni în anchetele procurorilor din subordine şi pe fond, nu doar pe formă. Drept urmare, multe persoane au văzut pachetul de legi drept un instrument pentru aservirea cvasitotală a Justiţiei.