Dragnea îi dă înainte: Parlamentul va porni dezbateri serioase pe legile Justiţiei

Avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii în cazul propunerilor de modificare a legilor Justiţiei nu pare să fi influenţat prea tare planurile PSD în domeniu. "Când este o respingere totală, e foarte greu să credem că acolo a fost vorba de bună-credinţă", a reacţionat liderul PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
30.09.2017

Poziţia Consiliul Superior al Magistraturii este importantă, însă consultativă. Până la urmă Parlamentul este locul unde se fac legi, astfel că vor porni dezbateri serioase pe tema modificării legilor Justiţiei, iar la final va ieşi un pachet pe care şi-l doreşte toată lumea "de bună-credinţă", a transmis vineri seară, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PSD Liviu Dragnea.

"Nu cred că poziţia domnului preşedinte Iohannis este una corectă, în sensul că ultimatumuri date, legile trebuie să fie îngropate, trebuie să dispară, pentru că CSM-ul, adică procurorii din CSM şi încă trei judecători au spus aşa. Cred că şi majoritatea din Parlament - şi nu numai majoritatea - are posibilitatea să pornească dezbateri serioase pe aceste proiecte de legi, creând un cadru unde toate asociaţiile magistraţilor, toate instituţiile să vină să se exprime şi la final să iasă un pachet pe care şi-l doreşte toată lumea de bună-credinţă", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Potrivit liderului PSD, cea mai mare parte dintre magistraţii din România vor să apară modificări în legislaţie.

"Am citit astăzi mai multe puncte de vedere foarte bine articulate în care o parte din prevederile acestor proiecte sunt susţinute, o parte din prevederile respective sunt susţinute cu propuneri de modificare şi îmbunătăţirea lor iar o parte nu sunt susţinute. N-am văzut în această zonă o respingere totală", a punctat Dragnea.

Cât despre avizul Consiliul Superior al Magistraturii, şeful PSD a ţinut să sublinieze că este unul consultativ.

"Avizul CSM este important, dar consultativ. Dacă 10 oameni, înţeleg, bine intenţionaţi, opt oameni au alt punct de vedere iar sutele de magistraţi din ţară au alt punct de vedere, până la urmă Parlamentul, societatea românească nu au dreptul să discute despre asta, să se gândească că sistemul de justiţie are nevoie de modificări? (În Parlament este locul unde se fac legi în România. Încă, repet. Acolo este locul unde se fac legi în România şi acolo este locul unde se fac aceste dezbateri transparente, deschise, dar cu bună-credinţă", a precizat Dragnea.

Preşedintele PSD a catalogat drept "puţin forţat" faptul că CSM a respins integral proiectul de modificare a legilor Justiţiei promovat de ministrul Tudorel Toader.

"Mie mi se pare puţin forţat. În momentul în care respingi tot, absolut tot, una e să spui prevederea asta e bună, aia nu e bună, o putem modifica aşa pentru că aşa credem noi, dar când este o respingere totală, este foarte greu să credem că acolo a fost vorba de bună-credinţă. Nu vrem să acuzăm, dar am văzut şi alte opinii ale unor judecători. (...) Am înţeles că sunt două probleme spinoase. Cine numeşte procurorii-şefi, că cineva sau mulţi sunt supăraţi pe asta. Eu am spus de la început că nu am văzut argumentele care să mă facă pe mine, personal, să-mi schimb opinia, că trebuie să rămână şi preşedintele în acest circuit de numire, iar cu Inspecţia Judiciară, am spus-o şi eu, au spus-o şi premierul şi ministrul justiţiei, trebuie să fie un organism de sine stătător. (...) (Celor din afara ţării) le transmit cu foarte mare respect să se informeze mai bine şi că nu avem de gând să afectăm independenţa justiţiei", a afirmat Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor