Fiul unui fost ministru român, găsit mort într-o cameră de hotel din Kenya, lucra pentru Cambridge Analytica

Fostul director de cercetare al Cambridge Analytica, cel care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea datelor utilizatorilor de Facebook în campaniile electorale, a declarat că postul pe care l-a ocupat devenise vacant deoarece ocupantul acestuia, un român, murise.
(Getty Images)

Fiul fostului ministru ţărănist al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, Dan Mureşan, care a murit în 2012 în camera sa de hotel din Kenya, era angajat al Cambridge Analytica şi lucra la campania preşedintelui kenian Uhuru Kenyatta, scrie nation.co.ke, preluat de Hotnews.

Potrivit sursei citate, Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica, cel care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea datelor utilizatorilor de Facebook în campaniile electorale, a declarat că Dan Mureşan a fost predecesorul său în funcţie.

”Când m-am angajat nu mi-am dat seama ... el (Dan) tocmai fusese găsit mort în camera sa de hotel. De aceea aveau un post liber”, a declarat Wylie, potrivit publicaţiei kenyene citate.

Wylie a refuzat să spună cum a murit românul: ”Nu pot afirma că a fost ucis. A murit în camera sa de hotel”.

Dan Mureşan avea 32 de ani şi lucra pentru firma britanică de consultanţă politică ce a pus la punct strategii electorale în ţări din Africa, sud-estul Asiei şi Europa de Est. A murit la 35 de ani, deşi nu suferea de boli cronice, cauza anunţată a morţii fiind un infarct.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că potrivit presei nu este exclus ca firma Cambridge Analytica, acuzată că a folosit ilegal datele utilizatorilor Facebook în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, să fi activat în România prin intermediul unui subcontractor. Cel puţin aşa a declarat, la Digi24, consultantul britanic Rupert Wolfe Murray, în contextul în care Associated Press a relatat că respectiva companie a încercat să îl angajeze pe un consultant politic britanic pentru a lucra pentru Partidul Social-Democrat din România.

PSD a negat colaborarea cu Cambridge Analytica.