Facebook anunţă că blochează conţinutul care menţionează expresia "opriţi furtul" înaintea învestirii de pe 20 ianuarie

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)

Gigantul Facebook a anunţat luni că va elimina postările care conţin expresia „opriţi furtul” înaintea zilei în care va fi învestit preşedintele oficial ales de Congres, Joe Biden - pe 20 ianuarie.

Compania a emis un comunicat spunând că elimină conţinutul care cuprinde expresia - un simbol al susţinătorilor preşedintelui Donald Trump. Expresia a fost folosită pe scară largă pentru a pune la îndoială integritatea alegerilor generale din 2020. Susţinătorii lui Trump au organizat mai multe mitinguri în toată ţara, numite „Opriţi furtul”, după alegerile din 3 noiembrie.

Citiți și Twitter suspendă 70 de mii de conturi. Declară că au legătură cu mişcarea QAnon

Conform unui sondaj Reuters/Ipsos, 68% dintre republicani susţin că sunt îngrijoraţi că alegerile au fost "fraudate", iar 16% dintre democraţi cred acelaşi lucru, urmaţi de acelaşi procent de independenţi.

Compania de socializare a declarat că măsura este o încercare de a elimina conţinutul care „ar putea incita la violenţă în următoarele câteva săptămâni”.

"Am permis conversaţii solide legate de rezultatul alegerilor şi care vor continua", au declarat oficialii Facebook Guy Rosen şi Monika Bickert într-un comunicat. „Dar din cauza încercărilor continue de a organiza evenimente care să conteste rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA şi care pot duce la violenţă şi utilizarea expresiei de către cei implicaţi în violenţele de miercuri din [Washington, n.r.] DC, facem acest pas suplimentar înainte de învestire”.

Citiți și Establishmentul pune căluşul: Parler dată afară de pe serverele Amazon

Măsura anunţată survine în timp ce marile companii de tehnologie şi-au intensificat eforturile de a cenzura postări despre care susţin că ar putea duce la potenţiale daune în viaţa reală.

Facebook a declarat că are echipe care lucrează 24 de ore din 24 şi 7 zile pe săptămână pentru a aplica politica firmei în zilele următoare, până pe 20 ianuarie, subliniind că a eliminat deja un număr semnificativ de postări.

Citiți și Wall Street anunţă că va tăia finanţarea politicienilor pro-Trump după tulburările de la Capitoliu

"Vom menţine Centrul nostru de operaţiuni cel puţin până pe 22 ianuarie pentru a monitoriza şi a răspunde ameninţărilor în timp real", a declarat compania.

Compania, care a suspendat pe termen nelimitat contul lui Trump pe platformă, a întrerupt, de asemenea, reclame în Statele Unite legate de politică şi alegeri şi a declarat că va păstra o serie de măsuri şi restricţii care au fost aplicate înainte de alegerile din SUA.

"Moderaţia" vizată de Facebook, Twitter şi alte companii din Silicon Valley, considerată cenzură de mulţi analişti, a ridicat îngrijorări cu privire la drepturile constituţionale şi la lipsa auditului cu privire la deciziile luate de marile companii de tehnologie. Discuţiile privind limitarea sau eliminarea protecţiei de răspundere legală în conformitate cu secţiunea 230 din Legea privind decenţa în comunicare / 1996 pentru companiile tehnologice care s-au angajat în cenzurare sau conduită politică au fost discutate intens în ultimul an.

Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la decizia Twitter de a-l suspenda pe Donald Trump de pe reţelele de socializare, afirmând că ar putea crea un precedent ca marile companii de tehnologie să reducă la tăcere persoane.

„Înţelegem dorinţa de a-l suspenda definitiv acum, dar ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea când companii precum Facebook şi Twitter exercită puterea necontrolată de a îndepărta oamenii de pe platformele care au devenit indispensabile pentru discursul a miliarde de persoane - mai ales atunci când realităţile politice fac aceste decizii mai uşoare”, a afirmat ACLU.

Totodată, Apple, Google şi Amazon şi-au extins controlul prin interzicerea reţelei de socializare Parler.

Platforma alternativă Parler a atras un număr mare de utilizatori conservatori, refugiaţi în urma cenzurii exercitate de giganţi precum Google, Facebook şi Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură