Wall Street anunţă că va tăia finanţarea politicienilor pro-Trump după tulburările de la Capitoliu

Wall St. (Getty Images)
A.P.
11.01.2021

Wall Street a trântit capacul peste cuferele comitetelor de acţiune politică şi ameninţă politicienii pro-Trump de pe Capitol Hill cu plasarea pe o listă neagră.

După o săptămână în care marile companii de socializare l-au blocat pe preşedintele Donald Trump şi au început să-i excludă pe unii dintre cei mai importanţi avocaţi ai săi în urma tulburărilor de la Capitoliu, unele dintre cele mai mari instituţii financiare americane au anunţat că opresc donaţiile către comitetele de acţiune politică şi iau în considerare tăierea definitivă a donaţiilor pentru politicienii acuzaţi că au încercat să „răstoarne” alegerile din 2020.

Citiți și Companii de plată online iau acţiuni împotriva campaniei Trump şi a organizaţiei Trump

J.P. Morgan Chase, cea mai mare bancă americană, din punctul de vedere al activelor şi capitalizării de piaţă, a declarat că opreşte donaţiile prin PAC pentru şase luni. Citigroup, cea de-a treia mare bancă din SUA ca active, doreşte să suspende donaţiile politice pentru primul trimestru al anului 2020.

Goldman Sachs a pus şi ea lacătul asupra donaţiilor în aşteptarea unei revizuiri a „modului în care au acţionat oamenii în această perioadă”, potrivit New York Times, având ca rezultat probabil excluderea politicienilor republicani care au contestat rezultatele alegerilor din 2020.

Morgan Stanley a declarat, de asemenea, că va înceta contribuţiile politice şi că se gândeşte să retragă sprijinul pentru politicienii care au votat împotriva certificării victoriei electorale a lui Joe Biden.

Citiți și Noaptea cuţitelor lungi: Lincoln Project alcătuieşte o bază de date cu oficialii administraţiei Trump - "vor fi făcuţi răspunzători"

Bank of American şi Wells Fargo examinează încă ce răspuns să dea, însă este de aşteptat că vor face anunţuri asemănătoare, sub presiunea concurenţială.

Contribuţiile băncilor către comitetele de acţiune politică şi politicieni sunt considerate de publicul american una dintre cele mai grave imixtiuni ale marii finanţe în politică. Însă donaţiile PAC sunt oportunităţi ca marile bănci să pozeze în suporteri ai democraţiei, deşi, în 100% dintre cazuri ele fac lobby pentru a presa politicienii să adopte poziţii şi legislaţie pro-Wall Street.

Corporate America îngheaţă, de asemenea, donaţiile.

Reacţia la tulburările de la Capitoliu în care au fost implicaţi susţinători ai preşedintelui Trump contrastează puternic cu răspunsul băncilor şi al corporaţiilor la revoltele şi protestele împotriva poliţiei organizate de Black Lives Matter în vara lui 2020. Împuşcarea lui George Floyd, un bărbat de culoare, de către membri ai poliţiei americane, a generat acuzaţii de rasism şi cereri de tăiere a finanţării forţelor de poliţie, deşi nu reieşea că incidentul era motivat de rasism. Ca răspuns la evenimentele respective, corporaţiile au promis peste un miliard USD în sprijinul organizaţiei de stânga Black Lives Matter şi a cauzelor conexe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor