Establishmentul pune căluşul: Parler dată afară de pe serverele Amazon
Gigantul Amazon - care găzduieşte serverele companiei de social media Parler - a declarat că suspendă serviciul de găzduire web, lăsând platforma alternativă fără infrastructură.
Parler a cunoscut o creştere masivă a popularităţii în ultimele zile, după ce giganţii social media tradiţionali - Twitter, Facebook şi Google - au început, la sfârşitul campaniei electorale americane şi după, să cenzureze masiv conţinutul conservator, sau care atrăgea atenţia asupra scandalurilor care învăluie alegerile americane şi cenzura ştirilor în mass media centrală.
La sfârşitul săptămânii, Parler a anunţat că Google, care deţine sistemul de operare Android, ce permite funcţionarea unui segment masiv de telefoane mobile - a transmis că a scos aplicaţia Parler de pe Google Play. Utilizatorii de telefoane mobile nu vor mai putea folosi aplicaţia dacă au telefoane care rulează sistemul Android.
Motivaţia companiei Google a fost că Parler ar permite diseminarea de conţinut problematic, care generează violenţă în lumea reală.
Anunţul a fost urmat la scurtă vreme de Apple, care a dat un ultimatum de 24 de ore companiei Parler - cerându-i să prezinte un plan de cenzurare a ştirilor problematice.
Fondatorul şi CEO-ul Parler, John Matze, a subliniat într-o declaraţie că firma Amazon, care găzduia prin contract serverele Parler, va închide serviciul de găzduire la miezul nopţii duminică, 10 ianuarie.
Matze a caracterizat decizia ca pe „o încercare de a elimina complet exprimarea liberă de pe internet”. El a adăugat că Parler ar putea fi indisponibil timp de până la o săptămână, deoarece lucrează la reconstruirea serviciului de reţea online.
„Ne-am pregătit pentru evenimente de acest gen, evitând să ne bazăm pe infrastructura exclusivă a Amazon”, a spus Matze.
„Vom face tot posibilul să ne mutăm la un nou furnizor chiar acum, deoarece există mulţi concurenţi, cu toate acestea, Amazon, Google şi Apple au făcut acest lucru în mod intenţionat printr-un efort coordonat ştiind că opţiunile noastre vor fi limitate şi ştiind că acest lucru va provoca cele mai multe daune chiar în momentul în care preşedintele Trump a fost interzis de companiile de tehnologie”.
Apple nu a răspuns imediat la întrebările The Epoch Times cu privire la demersul de interzicere a platformei de socializare.
Matze a menţionat că el consideră că decizia marilor companii de tehnologie este un „atac coordonat” pentru „uciderea concurenţei pe piaţă”.
Măsura marilor companii de tehnologie de a viza Parler survine pe fondul încercărilor companiei Twitter şi a altor companii din Silicon Valley de a-şi intensifica cenzurarea declaraţiilor şi comentariilor preşedintelui Donald Trump, a conservatorilor şi a altor voci despre care susţin că ar putea provoca daune.
Vineri, Twitter a eliminat definitiv contul lui Trump de pe platforma sa şi şi-a justificat cenzura spunând că preşedintele a încălcat „politica privitoare la glorificarea violenţei” pe care o are Twitter.
Contul Twitter al campaniei Trump a fost, de asemenea, eliminat.
Scuza pe care o invocă aceste companii sunt incidentele de miercuri, 6 ianuarie, când un număr de persoane au intrat în clădirea Capitoliului SUA din Washington DC, cauzând daune şi întrerupând şedinţa în care se numărau voturile electorilor în alegerile din 3 noiembrie. Ca urmare a tulburărilor, cinci persoane au fost ucise şi alte zeci rănite.
Într-un e-mail obţinut de publicaţia Buzzfeed, Amazon a declarat unui reprezentant de la Parler că suspendarea a fost din cauza „încălcărilor repetate” ale companiei Parler a termenilor şi condiţiile de folosinţă a serverelor Amazon.
"Recent, am văzut o creştere constantă a conţinutului violent de pe site-ul dvs. web, care încalcă toate condiţiile noastre. Este clar că Parler nu are un proces eficient de respectare a termenilor şi condiţiilor AWS. De asemenea, se pare că Parler încă încearcă să-şi definească poziţia cu privire la moderarea conţinutului. Aţi înlăturat conţinut violent când aţi fost contactaţi de noi sau de alţii, dar nu întotdeauna imediat".
"Amazon Web Services (AWS) oferă tehnologie şi servicii clienţilor din întregul spectru politic şi continuăm să respectăm dreptul companiei Parler de a hotărî singură ce conţinut va permite pe site-ul său. Cu toate acestea, nu putem oferi servicii unui client care nu este în măsură să identifice şi să elimine în mod eficient conţinutul care încurajează sau incită la violenţă împotriva altora", a adăugat e-mailul.
Decizia companiei Twitter de a elimina contul lui Trump a fost dezbătută masiv în societatea americană. Secretarul Departamentului pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană al SUA, Ben Carson, secretarul de stat, Mike Pompeo, şi fostul ambasador al Naţiunilor Unite, Nikki Haley, au asemănat demersul Twitter cu cenzurarea pe care Partidul Comunist o impune în China.
„Reducerea la tăcere a oamenilor, ca să nu mai vorbim de preşedintele SUA, este ce face China, nu SUA”, a scris Haley.
Pe 1 ianuarie, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Cale Brown, a capturat o postare pe Twitter a noului lider al Garzile Revoluţionare Islamice - o organizaţie teroristă islamică, controlată de statul iranian - care ameninţa oficialii SUA. Contul oficialului iranian este încă activ pe Twitter.