Expresii idiomatice chinezeşti: "Trei vizite la cabana de stuf" (三顧茅廬)

Liu Bei şi fraţii săi de jurământ l-au vizitat pe Zhuge Liang de trei ori, sperând să-l înroleze pe ajutorul său. Ultima oară, au stat răbdători lângă casă, aşteptându-l pe Zhuge să se trezească.
Liu Bei şi fraţii săi de jurământ l-au vizitat pe Zhuge Liang de trei ori, sperând să-l înroleze pe ajutorul său. Ultima oară, au stat răbdători lângă casă, aşteptându-l pe Zhuge să se trezească. (Mei Hsu / Epoch Times)

În perioada celor Trei Regate (220-280 d.Hr.), China era împărţită în trei părţi mari: statul Wei în nord, Shu în sud-vest şi Wu în sud-est.

Deoarece era cel mai slab stat, cu teritoriu şi armată mici, statul Shu se simţea mereu ameninţat de statul Wei. Liu Bei, şeful statului Shu, dorea foarte mult să găsească un prim-ministru capabil, care să-l ajute să fortifice statul.

Într-o zi, Liu a auzit despre Zhuge Liang, considerat de mulţi ca fiind un bun cunoscător şi demn de încredere. Însă Zhuge trăia izolat, într-o zonă muntoasă, departe în Longzhong, refuzând în mai multe rânduri, excelenta ofertă de a fi consilier militar.

Dându-şi seama că Zhuge i-ar putea fi de mare ajutor pentru statul Shu, Liu s-a pornit imediat în munţi, împreună cu confraţii săi, Guan Yu şi Zhang Fei, să-l caute pe acest mare înţelept.

Când într-un sfârşit au găsit reşedinţa lui Zhuge, o cabană de paie în munţi, acesta lipsea. Li s-a spus că Zhuge Liang încă nu s-a întors din excursia în care a plecat în cunoaşterea diferitor naţiuni. Dezamăgiţi, cei trei s-au întors acasă fără a avea posibilitatea de a vorbi cu Zhuge.

Câteva zile mai târziu, Liu şi cei doi tovarăşi credincioşi ai săi, s-au dus să-l viziteze pe Zhuge din nou. Pe drum, a început să ningă puternic. Unul dintre ei a sugerat să se întoarcă din drum şi să vină în altă zi, dar Liu a insistat să meargă până la capăt.

După un efort enorm pe pantele lunecoase, ei au ajuns în cele din urmă la cabană. Însă, n-au reuşit să se întâlnească cu Zhuge nici de data asta. Li s-a spus, din nou, că a plecat într-o altă călătorie, din care încă nu s-a întors.

De data aceasta însă, înainte de a pleca, Liu i-a lăsat lui Zhuge un bilet în care îşi exprima admiraţia faţă de talentul nemaipomenit şi buna cunoaştere în speranţa că Zhuge se va hotărî să ajute statul Shu.

Au trecut câteva zile. Liu Bei le-a spus celor doi camarazi ai săi că a decis să-l viziteze pe Zhuge din nou. Aceştia au încercat să-l oprească spunându-i că o treia excursie nu-şi are rostul. Liu le-a explicat că Zhuge era o persoană înţeleaptă şi talentată care merita respectul lor sincer şi efortul de a mai merge o dată la el. Liu a mai adăugat că va merge singur în cazul în care ei nu vor dori să-l însoţească.

Aşa deci, s-au dus împreună pentru a treia oară să-l viziteze pe Zhuge. Când au ajuns, li s-a spus că trage un pui de somn. Liu şi-a rugat tovarăşii să aştepte răbdători împreună, afară în frig.

Când Zhuge s-a trezit şi i-a văzut pe Liu şi confraţii săi, a rămas mişcat de ardoarea şi determinarea lor. El a fost de acord să-l ajute pe Liu şi să fie prim-ministrul statului Shu.

Cu ajutorul lui Zhuge Liang, Liu Bei a extins teritoriul statului Shu, care a devenit la fel de puternic ca statele Wu şi Wei.

Povestea, descrisă în “Romanul celor Trei Regate” a dus la formarea expresiei idiomatice chinezeşti "三顧茅廬" (sān gu mao lu), care înseamnă a merge de trei ori la cabana de stuf, fiind folosit pentru a descrie efortul enorm depus de cineva, care apelează în mod repetat, cerând ajutorul cuiva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură