Exporturile R. Moldova către ţările UE s-au majorat în 2016
alte articole
Viceprim-ministrul Octavian Calmîc în cadrul şedinţei de miercuri a Comisiei Guvernamentale pentru Integrarea Europeană a menţionat că în anul 2016, exporturile de mărfuri pe piaţa Uniunii Europene au însumat 1.332,4 milioane USD, cu 9,4% mai mult faţă de anul 2015, ceea ce presupune o pondere de 65,1% în totalul exporturilor R. Moldova (55% - în anul 2014).
În aceeaşi perioadă de timp, ţările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 20,3% (25% în anul 2015), ce corespunde unei valori de 414,2 milioane USD. Exporturile de mărfuri către aceste ţări s-au micşorat cu 15,9%, comparativ cu anul 2015. Ministrul Economiei a indicat că printre principalii parteneri ai Republicii Moldova la capitolul exporturi se numără România, Italia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlanda de Nord, Bulgaria, Polonia, Franţa.
În opinia ministrului Calmîc, creşterea exporturilor spre UE se datorează şi creşterii numărului de agenţi economici autohtoni, care-şi direcţionează activitatea spre piaţa europeană.
„Numărul acestor companii este în continuă creştere, de la 1.018 în anul 2013, la 1.360 în anul 2016. Dacă e să raportăm la numărul total al companiilor exportatoare, observăm că ponderea agenţilor economici, care exportă în UE depăşeşte constant pragul de 60% şi este în continuă creştere”, a accentuat Octavian Calmîc potrivit unui comunicat de presă.
În acelaşi context, ministrul Economiei a menţionat că una din tendinţele comerţului RM cu UE ţine şi de diversificarea gamei de produse exportate în UE, care este în continuă creştere, de la 1.756 poziţii tarifare exportate în anul 2014, la 2.102 poziţii tarifare în anul trecut.
Vorbind despre acţiuni prioritare în vederea facilitării comerţului cu UE, Octavian Calmîc a specificat că până la finele semestrului I al anului curent, specialiştii din cadrul Ministerului Economiei, în comun cu colegii din Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, urmează să facă o amplă analiză pe categoriile de produse care fac obiectul concesiilor tarifare, ţinând seama de caracteristicile comerţului cu aceste produse, de sensibilităţile specifice ale acestor produse şi de evoluţia politicii agricole a ambelor părţi.
„Ulterior, RM şi UE vor examina, în cadrul Comitetului de asociere reunit în configuraţia comerţ, posibilităţile de a-şi acorda reciproc concesii suplimentare, în vederea îmbunătăţirii liberalizării schimburilor comerciale cu produse agricole, în special cele care fac obiectul contingentelor tarifare. O atenţie deosebită urmează a fi acordată produselor de origine animalieră, care în prezent nu sunt eligibile la export, dar ar reprezenta un potenţial de creştere a exporturilor de până la 15%”, a concluzionat Octavian Calmîc.
Menţionăm că în cadrul întrevederii cu ambasadorii ţărilor-partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova, prim ministrul Pavel Filip a menţionat că guvernarea de la Chişinău încearcă să redea încrederea moldovenilor în UE, iar drumul European rămâne proiectul de interes naţional al executivului, însă partenerii de dezvoltare au amintit autorităţilor că parcursul European al R. Moldova trebuie să devină palpabil pentru toţi cetăţenii ţării.