Vladimir Socor: Dodon a cam epuizat posibilităţile sale de călătorii oficiale în străinătate
alte articole
În legătură cu cea de-a treia vizită a lui Igor Dodon în calitate de preşedinte al Republicii Moldova, fie chiar şi neoficială, în Iran, unde s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Islamice, analistul politic, Vladimir Socor susţine că domnul Dodon ar fi bucuros să călătoreasă în străinătate, dar nu va primi primi multe invitaţii.
„În Iran a fost o călătorie particulară a domnului Dodon, la invitaţia preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Şah din Rusia, Kirsan Iliumjinov. Deci, o călătorie particulară. Cred că domnul Dodon este bucuros să obţină orice fel de călătorie în străinătate, pentru că altfel are foarte puţine şanse să călătorească.
A făcut o primă vizită la Bruxelles, o vizită normală. Bineînţeles, a început cu Moscova, aşa cum şi promisese. După aceea cred că s-au cam epuizat posibilităţile sale de călătorii în străinătate. Sigur, s-au epuizat posibilităţile de călătorii oficiale. Relaţia cu România e stricată la nivel personal şi public. Relaţia lui Dodon cu Ucraina este, de asemenea, stricată. Se duce unde poate. Acum în Iran cu titlu particular”, a declarat Vladimir Socor în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă
Cu toate că atât la Moscova, cât şi la Bruxelles, Dodon a declarat că ar fi interesat în anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru o mai bună relaţie a Moldovei cu Rusia, expertul precizează că acest lucru, de fapt, nu ar fi în interesul Moscovei, întrucât Kremlinul este interesat să menţină „o situaţie ambiguă şi, eventual, de a renegocia acordul dintre Moldova şi Uniunea Europeană în trei, cu includerea Rusiei în renegocieri”.
„Acesta este scopul real. Ideea de a anula acordul cred că a fost oferită de domnul Dodon unei părţi mai radicale a propriilor săi alegători. Dar am văzut, cu ocazia vizitei la Bruxelles, ceea ce era cu totul de aşteptat, că Uniunea Europeană va răspunde, că Acordul de Asociere cu Republica Moldova este o chestiune pur bilaterală, în care nu este loc pentru o a treia parte, în persoana Rusiei. Şi acest lucru era de prevăzut. Eu presupun că şi domnul Dodon se aştepta la un asemenea răspuns. Dânsul se va întoarce către propriii săi alegători în Republica Moldova şi le va spune: ҅Vedeţi, eu am încercat, dar Uniunea Europeană nu ne-a dat voie҆”, a mai menţionat Socor.
Vizita lui Dodon în Iran a fost criticată şi de către liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, potrivit căruia şeful statului Igor Dodon ar fi şantajat de către Vlad Plahotniuc. “Dodon nu este liber în raport cu Plahotniuc. Plahotniuc îl ameninţă de fiecare dată pe Dodon. Plahotniuc îl şantajează pe Dodon, nu numai pur si simplu îl plăteşte”, a afirmat Mocanu în contextul în care Dodon i-ar fi vândut lui Plahotniuc funcţia de preşedinte al Moldovagaz în schimbul sumei de 1,5 milioane de dolari SUA care s-ar afla în Dubai.
Despre tandemul Plahotniuc-Dodon, comentatorul Politic punctează că cei doi ar fi mult prea diferiţi. Dacă Plahotniuc este un „tactician pur” care joacă improvizat, fără viziuni pe termen lung, fiind chiar „un maestru al surprizelor negative”, atunci Dodon „este o personalitate rigidă”, având idei bine fixate pe termen lung.
„Cu siguranţă că există o oarecare înţelegere între Plahotniuc şi Dodon. În primul rând, este clar că domnul Plahotniuc l-a făcut pe dl Dodon preşedinte. Toată maşinăria propagandistică a domnului Plahotniuc a lucrat pentru Dodon, împotriva Maiei Sandu în turul al doilea al campaniei prezidenţiale. Domnul Dodon îşi datorează poziţia de preşedinte sprijinului dlui Plahotniuc.
Pe de altă parte, domnul Plahotniuc ar dori să obţină acces la Moscova, ca orice lider moldovean. Domnul Plahotniuc nu este certat cu Moscova, dar nu are acces. Şi eu cred că există un interes din partea domnului Plahotniuc să obţină acces la Moscova prin intermediul domnului Dodon, deoarece domnul Dodon are această datorie faţă de Plahotniuc”, a subliniat analistul politic.