Exportul de buşteni, cherestea şi lemn de foc ar putea fi interzis prin lege în următorii cinci ani

Un grup de deputaţi membri ai grupului PC-PLR au iniţiat un proiect legislativ vizând interzicerea exportului de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani
Păduri tăiate
Loredana Diacu
30.05.2015
Un grup de deputaţi membri ai grupului PC-PLR au iniţiat un proiect legislativ vizând interzicerea exportului de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani, relatează Mediafax. Proiectul a fost depus la Parlament în 25 mai şi se află în consultare publică la Senat.

Potrivit sursei citate, iniţiativa are drept obiectiv declarat interzicerea exportului de materiale lemnoase sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial, în scopul refacerii suprafeţei forestiere şi pentru respectarea dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic şi sănătos.

Iniţiatorii, 12 deputaţi membri ai PC şi PLR arată, în expunerea de motive a proiectului că, "prin susţinerea necontrolată a exportului de material lemnos se încurajează tăierile ilegale de păduri".

În Constituţie se stipulează că statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic şi că este obligatorie protejarea şi ameliorarea mediului înconjurător, atât de persoane fizice, cât şi de cele juridice, reamintesc deputaţii.

Amintim că pe fundalul protestelor împotriva defrişărilor abuzive, proteste ce au scos în stradă mii de români, atât în ţară cât şi în diaspora, premierul Ponta anunţa, în data de 13 mai, că Guvernul va interzice pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Trei zile mai târziu, Ministerul Mediului a prezentat un proiect de OUG prin care exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc era suspendat până la 31 august.

Ulterior, pe 20 mai, Victor Ponta a revenit asupra anunţului sau iniţial, precizând că suspendarea exportului de lemne neprelucrate va fi promovată nu prin OUG, ci prin proiect de lege, pentru a fi cât mai puţin criticabil de către instituţii internaţionale său companii. Actul normativ urma să fie avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.

Merită menţionat că, potrivit unui studiu Greenpeace, România pierde 3 hectare de pădure în fiecare oră. În perioada 2009-2012, la nivel naţional au fost înregistrate 31.456 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, soldate cu amenzi sau dosare penale. În 2012 au fost exploataţi potrivit datelor oficiale peste 19 milioane de metri cubi de lemn, dintre care 3 milioane au fost achiziţionaţi de compania austriacă Schweighofer.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor