Exploziile din Transnistria, operaţiune obscură marca FSB. Cum a fost convins Putin s-o aprobe şi care sunt planurile din spate? - Opinie

Vladimir Putin (Getty Images)
Loredana Diacu
28.04.2022

Rusia nu va invada Moldova, cel puţin nu imediat, în pofida declaraţiilor tot mai belicoase ale Kremlinului care încearcă, prin mass media aservită, să acrediteze ideea că România vrea să anexeze Transnistria, ceea ce ar obliga Rusia să intervină. Scopurile ei - cel puţin în această etapă - sunt altele, susţine expertul moldovean Valeriu Paşa.

Aflaţi în interviul exclusiv de mai jos, acordat Epoch Times de expertul de la Think Tank-ul WatchDog.md, cum ar vrea Rusia să dea jos regimul Maia Sandu şi cum se încearcă "spălarea" FSB-ului, temutul serviciu secret al Rusiei, care s-a făcut de ruşine cu modul în care a gestionat problema Ucrainei.

Expertul vorbeşte, de asemenea, despre cum ar trebui "traduse" şi declaraţiile belicoase conform cărora România care ar "vrea să atace Transnistria" îşi cere practic un atac cu rachete Kalibr.

Vă invităm să urmăriţi mai jos principalele opinii ale analistului

Exploziile din Transnistria, o operaţiune clasică a serviciilor ruse. Ce se vrea?

Ceea ce se întâmplă în Transnistria este o operaţiune clasică a serviciilor ruse ceea ce e cunoscut în literatura de specialitate drept Măsuri Active, aşa le spune în nomenclatorul serviciilor ruseşti, o operaţiune care are rolul să influenţeze opinia publică, să influenţeze deciziile clasei politice, conducătorilor din R. Moldova dar şi din Ucraina.

Rusia vrea în primul rând să atragă atenţia şi să sporească tensiunea publică în societate.

Acum 5-7 zile, centrul analitic britanic Royal United Services Institute a publicat o analiză amplă despre operaţiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi acolo au un capitol întreg dedicat Republicii Moldova. Acolo se dezvăluie conţinutul unor documente interne de planificare a FSB-ului rus, prin care anticipează demararea unei acţiuni de destabilizare internă a R. Moldova, cu scopul final de schimbare de regim.

După toate aparenţele, ceea ce s-a pornit pe data de 22 aprilie este implementarea acestei strategii. Ce încearcă ei să insufle opiniei publice internaţionale, cât şi factorilor de decizie din R Moldova e că se pregătesc să atace R Moldova, că asta face parte din planurile imediate, şi prin asta vor să atragă mai multă atenţie.

Şi le reuşeşte bine, căci toată presa internaţională discută acea declaraţie a unui general rus pe nume Minnekaiev, o declaraţie altminteri irelevantă, un general care nu are nicio treabă cu planificarea militară, la o întâlnire cu şefii unor întreprinderi producătoare de armament, face o declaraţie. Dacă e să analizăm contextul, nu avem cum să pretindem că declaraţiile lui ar însemna o dezvăluire reală a planurilor militare ale Rusiei. Nu faci aşa dezvăluiri în astfel de context.

Însă presa rusă a făcut imediat ştiri despre asta şi a fost preluat imediat de toată presa internaţională şi a devenit de mainstream.

Ei încearcă să convingă toată lumea că acuş-acuş atacă R. Moldova. De fapt, Rusia urmăreşte două scopuri. Este vorba despre dorinţa de a provoca tensiuni şi mai mari în societatea moldovenească, dar şi în regiunea transnistreană - unde lumea este extrem de stresată pentru că e mult mai expusă propagandei ruse.

Atât timp cât autorităţile moldovene vor fi cu ochii pe regiunea transnistreană, agenţii de influenţă ai Federaţiei Ruse pregătesc şi vor desfăşura tot felul de acţiuni de destabilizare pe malul drept - tot felul de acţiuni de protest etc. Vor încerca să stimuleze o mişcare protestatară care să ducă la alegeri anticipate sau altă formă de acţiune care să ducă la o schimbare de regim.

Iar prin declaraţiile gen - că uite acuş-acuş ajungem în Transnistria, de fapt, încurajează forţele pro-ruse din Moldova să fie mai hotărâte, pentru că ăştia sunt destul de fricoşi şi, atunci când ştiu că "acuş-acuş" le vine, chipurile, ajutor, prind curaj.

Se declară eventuale operaţiuni de desantare de pe avioane ruse care să vină din Crimeea. E un non-sens, avioanele astea au şanse infime să treacă de teritoriul ucrainean, unde vor fi doborâte.

Mai nou, în aceste surse de propagandă rusă care pretind a fi surse de informare din Ucraina, ele fiind de fapt gestionate de serviciile ruseşti, s-a afirmat că s-ar pregăti o operaţiune de desantare pe mare în sudul Basarabiei, un non-sens, orice operaţie de desantare ar fi sinucigaşă.

Ce şanse au ruşii să reuşească?

În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi că nu putem afirma că R. Moldova este ferită de pericolul unei invazii ruse. Însă acest pericol nu este imediat. Depinde foarte mult de cum se vor desfăşura luptele în sudul şi estul Ucrainei. În condiţiile în care armata rusă ar ajunge la graniţa transnistreană, atunci lucrurile se vor schimba radical. Sau, dacă le-ar reuşi preluarea oraşului ucrainean Nikolaev sau, mai mult, a oraşului Odessa.

Deci trebuie să distingem şi să nu contribuim la panică. Trebuie să ne bazăm pe evidenţele pe care le avem iar autorităţile din R Moldova să atragă o atenţie mai mare asupra situaţiei interne, care nu este una simplă din cauza problemelor foarte mari pe care le are R. Moldova. Şi acestea se pot înrăutăţi din cauza crizei din sectorul energetic. Sunt probleme reale care ar putea duce la creşteri şi mai mari de preţuri şi vor spori nemulţumirea populaţiei, lucru care poate fi exploatat de forţele pro-ruse din R Moldova pentru a porni mişcări de destabilizare, proteste masive contra guvernării. Însă, din ce vedem noi, ei, ruşii, mizează foarte mult pe componenta ideologică, ei cred că există o majoritatea pro-rusă în societatea moldovenească care ar fi gata să aducă la putere un regim pro-rus.

Se înşală. Există o parte din populaţie care susţine Federaţia Rusă necondiţionat însă această populaţie nu reprezintă jumătate. Nu e de mirare însă. Federaţia Rusă a clacat în ultimii ani în analizele strategice care vizează R. Moldova. În cercurile de luare a deciziilor a serviciilor speciale ruse există acel departament special în cadrul Administraţiei Prezidenţiale ruse care se bazează pe analize foarte necalitatitve. Mai degrabă operează cu clişee, ei au dat-o în bară foarte mult în Ucraina şi percepţia lor faţă de R. Moldova nu e mult mai bună.

De aceea eu cred că au şanse foarte mici de izbândă cu tentativele lor de destabilizare.

De ce sunt ruşii atât de interesaţi să destabilizeze R. Moldova?

Din analiza făcută de experţii britanici, scopul este de a salva sau spăla un pic de ruşine acel Serviciu 5 al FSB care este responsabil de spaţiul post-sovietic care a clacat atât de mult în formarea agenţilor de influenţă din Ucraina. În frunte cu acel general Beseda despre care Bellingcat spunea că ar fi fost arestat, ceea ce eu nu prea cred, dar cert este că Putin nu prea avea de ce să îi laude.

Se afirma că această operaţiune are de fapt menirea reală salvarea acestui general şi acestui serviciu iar motivarea pe care s-au bazat ei pentru a obţine acordul conducerii sus-puse - trebuie să înţelegem că aşa ceva se aprobă numai la nivelul lui Putin - a fost că vezi tu, pierdem influenţa în R. Moldova, uite la ei, au depus cererea de aderare la UE, interzic simbolurile militariste ruseşti, interzic retransmisia în R. Moldova a canalelor de propagandă ruseşti, riscăm să pierdem cu totul R. Moldova, lucru pe care ei nu şi-l pot permite. De asta au obţinut de fapt permisiunea de a face această operaţiune, dar asta deloc nu înseamnă că vor reuşi.

Nici Transnistria nu vrea ocupaţie rusă şi cu atât mai puţin război

Maia Sandu a spus că în interiorul Transnistriei e un fel de conflict între elite, dar fără să dea foarte clar de înţeles despre ce e vorba. Acelaşi lucru a fost repetat aproape mot-a-mot de preşedintele Parlamentului.

Eu descifrez acest lucru prin divergenţe majore între elita politică şi economică locală din regiunea transnistreană şi Federaţia Rusă. Federaţia Rusă controlează instituţiile de forţă din regiunea transnistreană, e aşa-numitul Minister al Securităţii de Stat şi aşa-numita Armată Transnistreană care de fapt este comasată, sau, mă rog, foarte greu de distins de unităţile propriu-zis ruseşti tocmai pentru că şi unele şi altele sunt completate din fondul populaţiei locale care deţine paşapoarte ruseşti.

Înţelegerea mea este că Ministerul ăsta al Securităţii şi armata execută orbeşte orice ordine de la Moscova, iar aşa-numitul preşedinte Vadim Krasnoselski şi patronul său, preşedintele holdingului de business Sheriff sunt categoric împotrivă. Ăştia ar vrea pace, linişte, să facă business - business însemnând în primul rând contrabandă -, iar pe timp de război, când e închisă toată graniţa cu Ucraina, s-a terminat contrabanda şi oamenii îşi număra pierderile.

Pe lângă toate, acelaşi holding Sheriff şi oamenii din spatele lui înţeleg că dacă ruşii ajung în Transnistria, atunci vor elimina foarte rapid toată elita locală şi îşi vor pune oamenii lor, cum s-a întâmplat în Donbas unde în fruntea regiunii a ajuns un tip cu totul marginal, un escroc mărunt care nu reprezenta nimic serios, iar acum e aşa-numit preşedinte al acestei formaţiuni cvasi-statale. Asta va fi şi soarta Transnistriei dacă o preiau ruşii. De aceea elita locală a Transnistriei este categoric împotriva războiului iar populaţia locală chiar dacă susţine ideologic Federaţia Rusă, ea nu doreşte să fie atrasă în acest război.

Lovitură cu efecte multiple. Rusia pune presiune şi pe Ucraina

Situaţia este într-adevăr tensionată, dar eu cred că ceea ce se întâmplă acum în Transnistria are rolul să atragă atenţia, să crească tensiunea, nu exclud că vor anunţa un fel de mobilizare militară pentru a creşte numărul de persoane înrolate permanent în această pseudo-armată, iar asta deja se face nu doar pentru a pune presiune pe R. Moldova ci şi pe Ucraina. Ucraina, cunoscând că există aceste forţe în Transnistria controlate de Federaţia Rusă, este nevoită să ţină la hotarul cu această regiune un număr substanţial de unităţi militare pe care nu le poate utiliza în punctele din estul Ucrainei. Făcând această mobilizare, probabil Moscova speră să blocheze la graniţa cu R. Moldova şi mai multe unităţi ucrainene astfel împiedicându-le să se desfăşoare drept suport pentru cei ce lupta în Donbas.

Moldovenii nu sunt foarte speriaţi

Înţelegem că aceste operaţiuni de război informaţional ţintesc în primul rând populaţia şi e clar că a crescut un pic tensiunea. Lumea e mai agitată, caută informaţii exclusive, despre ce se poate sau nu întâmpla, dar nu vedem nivelul de panică pe care l-am văzut pe 24 februarie când Rusia a pornit invazia la scară largă asupra Ucrainei.

Atunci populaţia din R. Moldova a fost foarte panicată, dincolo de apelurile autorităţilor, oamenii s-au aruncat să îşi scoată bani din bănci, să îşi facă rezerve, unii chiar au fugit în România după care au revenit. Oamenii s-au temut că dacă pică Ucraina, următorii suntem noi şi probabil fără pauză.

Sistemul nostru bancar a resimţi-o cel mai mult, a fost o presiune foarte mare, Banca Naţională a fost nevoită să verse foarte multă valută pe piaţă pentru a face faţă cererilor de valută străină, care era alimentată şi de sutele de mii de ucraineni care tranzitau Ucraina spre alte ţări şi ei tot căutau să cumpere euro, dolari. Sistemul nostru bancar a resimţit o presiune aşa mare.

N-am văzut să se formeze cozi la vama Albiţa, bine, s-au format luni pentru că era a doua zi de Paşte şi lumea a fost în vacanţă scurtă în România, dar n-a fost ceva deosebit.

Tensiunea a crescut dar nu e nici pe departe acel nivel de panică de pe 24 februarie.

Dar românii, au motive să se teamă? Ce se ascunde în spatele noului narativ rus "România va ataca Transnistria"?

Aceste declaraţii ale Rusiei sunt parte a aceleaşi acţiuni de schimbare a accentelor în ceea ce se petrece. Pe de o parte ei încearcă să convingă toată lumea că acuş-acuş atacă R. Moldova, pe de altă parte povestea asta că România împreună cu Turcia - ar pregăti un atac împotriva regiunii transnistrene se roteşte în aceste surse de propagandă şi dezinformare rusă de vreo 6-7 zile.

Tot felul de conspiraţii că inclusiv militari români sunt înrolaţi în armata moldovenească, un non-sens, oricine a fost vreodată la Chişinău îşi dă seama că nu poţi desfăşura o aşa acţiune fără să se afle, moldovenii şi-ar da seama că sunt nişte oameni veniţi din România, pronunţia e diferită, nu ai cum să nu îţi dai seama. Un non sens dar este suficient pentru a intoxica opinia publică din interiorul Rusiei dar şi din Transnistria pentru că cei de acolo nu au habar...

Ce vedem acum, că se pregătesc să atace România, Polonia, e continuarea aceluiaşi discurs, sunt acţiuni de descurajare bazate probabil şi pe analizele, datele serviciilor speciale ruse despre eventuale ezitări în procesul decizional din România, de exemplu de a acorda mai mult ajutor Ucrainei.

Ruşii vorbesc şi despre utilizarea unor arme nucleare, este parte a campaniei de război informaţional pe care o duce Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor