Experţii: Manifestaţia din 3 noiembrie...ar putea avea conotaţia unei "Mari Adunări Naţionale"

"Manifestaţia din 3 noiembrie, organizată de partidele Coaliţiei de guvernare în susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, ar putea avea conotaţia unei "Mari Adunări Naţionale", consideră analistul politic Anatol Ţăranu. Potrivit "Infotag" expertul a menţionat că deşi manifestaţia este organizată de partidele politice aflate la guvernare, acest lucru nu trebuie să trezească suspiciuni.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
01.11.2013

"Manifestaţia din 3 noiembrie, organizată de partidele Coaliţiei de guvernare în susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, ar putea avea conotaţia unei "Mari Adunări Naţionale", consideră analistul politic Anatol Ţăranu. Potrivit "Infotag", expertul a menţionat că, deşi manifestaţia este organizată de partidele politice aflate la guvernare, acest lucru nu trebuie să trezească suspiciuni.

"Este vorba despre o manifestare în susţinerea cursului european al RM. Succesul evenimentului va demonstra ataşamentul societăţii faţă de UE. Valoarea şi popularitatea acestei acţiuni depăşeşte cu mult semnificaţia faptului că evenimentul este organizat de partide politice. Această acţiune ar putea avea amploarea şi semnificaţia unei Mari Adunări Naţionale. Urmează să vedem care vor fi cu adevărat proporţiile acestei manifestări - sau vom merge înainte spre UE sau vom face cale întoarsă spre est", a spus Anatol Ţăranu.

În opinia expertului Teo Cârnaţ, amploarea manifestaţiei depinde de felul cât de mobilizate vor fi partidele de la guvernare şi cele neparlamentare care împărtăşesc valorile europene.

"Cred că evenimentul va fi un fel de mini referendum, prin care se va demonstra opoziţiei parlamentare că vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova este orientat spre vest. În cazul în care la eveniment va participa mai puţină lume, atunci acest lucru va fi speculat de PCRM în sensul că ceilalţi cetăţeni sunt pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică. Acesta va fi un motiv serios pentru partidele de la guvernare să se gândească la faptul că ar putea trece în opoziţie sau chiar să fie partide extraparlamentare la viitoarele alegeri", a spus Teo Cârnaţ.

La rândul său, fostul ambasador Republicii Moldova la ONU, Alexei Tulbure, consideră că manifestaţia din 3 noiembrie, pe care planifică s-o organizeze partidele Coaliţiei de guvernare în susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, nu este altceva decât o încercare obraznică de a manipula societatea.

Potrivit expertului, "folosind resurse administrative, guvernarea încearcă să demonstreze că se bucură de susţinere în rândul populaţiei".

"Este o decizie revoltătoare. La acţiuni de acest gen recurge, de regulă, opoziţia care nu are majoritate parlamentară, ministere, bani, resurse administrative. Guvernarea are alte mecanisme şi posibilităţi de a face ca oamenii să simtă schimbări în bine. Acum însă, aceasta încearcă să compenseze lipsa de reforme prin miting, ceea ce este absurd. Valoarea acestei "demonstraţii de forţă" este egală cu zero", consideră Alexei Tulbure.

El afirmă că potrivit unor informaţii, partidele de la guvernare, PDM şi PLDM, şi-au luat angajamentul de a aduce în Piaţa Marii Adunări Naţionale câte 1000 de persoane din fiecare raion.

"Este doar o încercare de a crea impresia că se bucură de susţinerea populaţiei. Însă, oamenii care vor participa la manifestaţie nu vor vota pentru ei la următoarele alegeri. Asta pentru că votul are loc în cabinele de vot, nu în piaţă", a spus Tulbure.

În opinia lui, toţi cei care vor veni duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale au tot dreptul să ceară demisia Guvernului care nu a făcut nimic pentru a apropia Moldova de UE.

"Dacă vin demnitari străini în ţară, asta nu înseamnă că am devenit mai europeni. Participanţii la manifestaţie au toate motivele să-i acuze pe cei de la tribună de sărăcia şi disperarea care domneşte în Moldova. De asemenea, ei pot fi acuzaţi de faptul că sunt principalii vinovaţi că ţara nu are realizări în direcţia integrării europene", a spus Tulbure.

Fostul ambasador la ONU afirmă că deşi susţine parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova, nu va ieşi duminică în centrul capitalei "pentru a nu fi folosit de guvernanţi în scopurile lor de spălare a propriei imagini".

"Eu vreau reforme serioase, dar nu declaraţii sterile despre integrare europeană. Sunt convins că cei care se acoperă cu aceste lozinci pro-europene nu au nimic în comun cu integrarea europeană", consideră Alexei Tulbure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor