Experţi: Sesizarea PL la Curtea Constituţională este binevenită, dar va pica

Sesizarea depusă de către deputaţii liberali la Curtea Constituţională era un pas necesar, pentru că altă cale decât a recunoaşte drept neconstituţională această lege adoptată cu un şir întreg de încălcări nu există, a precizat Alexandru Arseni.
Protest la Chişinău împotriva modificării sistemului electoral (The Epoch Times România)
Maria Maevschi
06.09.2017

Sesizarea depusă marţi de către Partidul Liberal la Curtea Constituţională privind declararea neconstituţionalităţii legii de modificare a sistemului electoral, este considerată de unii analişti ca fiind cam întârziată, deşi un gest binevenit. Activistul civic Valeriu Paşa a ţinut să menţioneze că, totuşi cei de la PL de la bun început s-au pronunţat împotriva modificării sitemului electoral, deşi depunerea acestei sesizări ar putea să trezească şi anumite semne de întrebare.

„În cazul PL care este cunoscut prin experienţa lor de diverse aranjamente cu Partidul Democrat, inclusiv prin intermediul unor sesizări la Curtea Constituţională putem să îi suspectăm. E necesar să încercăm să vedem dacă nu cumva există şi o agendă ascunsă în această sesizare, deşi cred că de această dată este o dorinţă, cumva firească, a celor de la PL de a rămâne în vizorul public, de a încerca să prezinte anumite acţiuni electoratului”, a declarat Paşa, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Alexandru Arseni, doctor în drept constituţional, consideră sesizarea depusă la Curtea Constituţională la subiectul neconstituţionalităţii legii 154 ca fiind foarte binevenită. Mai mult decât atât, expertul a specificat că era un pas necesar, pentru că altă cale decât a recunoaşte această lege drept neconstituţională nu există, mai ales că din start a fost adoptată cu un şir întreg de încălcări.

Şi analistul politic Corneliu Ciurea consideră pozitiv faptul că Partidul Liberal continuă discuţiile pe acest subiect, fiind clar că această fracţiune este dezavantajată de sistemul mixt de vot, neavând prea multe şanse de a obţine un rezultat bun.

Pe de altă parte, Ciurea a mai stipulat şi faptul că „acele contradicţii care au fost sesizate de Partidul Liberal sunt contrabalansate de constrângerile sistemului nostru politic, protecţia minorităţilor naţionale, promovarea femeilor, imposibilitatea asigurării unei proporţionalităţi depline. Din această cauză, cred că această solicitare va pica la Curtea Constituţională, întrucât vor fi suficiente argumente pentru a combate punctul de vedere liberal”.

Deşi nu apare printre argumentele liberalilor, totuşi Valeriu Paşa o consideră o gravă încălcare şi a ţinut să sublinieze că la proiectul votat în prima lectură au fost adăugate câteva amendamente nesemnate de nici un deputat, fapt ce constituie o gravă încălcare a procedurii interne parlamentare.

„Conform Constituţiei, dreptul de iniţiativă legislativă îl are deputatul. Aceste amnedamente care au fost introduse în redacţia finală nu au fost semnate de nimeni. Ele au ieşit din Comisia Juridică fără a fi înregistrate de unul sau mai mulţi deputaţi. Global Business Center nu are drept de iniţiativă legislativă în RM, dar a fost votată o lege şi promulgată de preşedinte”, a explicat activistul.

Menţionăm că marţi, 5 septembrie, Partidul Liberal din Republica Moldova a sesizat Curtea Constituţională, solicitând declararea neconstituţională în integralitatea sa a actului legislativ privind modificarea sistemului electoral prin trecere la unul mixt, motivând restabilirea echilibrului constituţional care a fost până la aprobarea acestei legi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor