Ion Sturza: Jocurile politice cu implicarea militarilor, o crimă pe seama propriilor cetăţeni
alte articole
Fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru susţine că Igor Dodon continuă să execute sarcinile primite din Federaţia Rusă, aducând Armata Naţională în stadiul de a nu putea să-şi îndeplinească sarcina de apărare a Republicii Moldova. Oprirea militarilor de la exerciţiile din afara ţării ar fi de natură să afecteze atât pregătirile de luptă ale Armatei Naţionale, cât şi relaţiile externe ale Republicii Moldova. Şalaru salută decizia lui Pavel Filip de a trimite soldaţii la aplicaţiile din Ucraina, recomandându-i premierului ca, în situaţia în care Igor Dodon va continua să respingă propunerile de ministru al Apărării, să îşi asume conducerea interimară a Ministerului Apărării.
De menţionat că Igor Dodon a decis suspendarea Hotărârii Guvernului de miercuri privind participarea militarilor moldoveni la stagiul de instruire din Ucraina, deoarece ar contraveni legii. Acesta a reiterat că Armata Naţională nu trebuie să participe la exerciţiile militare desfăşurate sub egida unuia sau altuia dintre blocurile militare.
În contextul ping pong-ului dintre Preşedinţie şi Guvernul de la Chişinău cu privire la exerciţiile militare externe, fostul premier al R. Moldova Ion Sturza îndeamnă conducătorii R. Moldova să nu fie penibili. ”A mai rămas să vă daţi la "bot" în PMAN.Toţi înţelegem că "exerciţiile militare” din Ucraina nu sunt mărul discordiei. Domnul Dodon, Domnul Plahotniuc, aţi dat dovadă de atâtea ori că puteţi coopera perfect, de la "Codru" până la "Siberia" de unde "iese gazul". Înţeleg, un mic exerciţiu de imagine publică "duşmani de moarte", două "teci" diferite, una a lui Vladimir alta a lui Donald. Dar se poate acţiona mult mai elegant. Nu toţi înţeleg şi o pot lua pe bune şi atunci vai de capul nostru!”.
Sturza le recomandă ironic şefului statului şi liderului PDM să se întâlnească şi să mai convină odată asupra zonelor de influenţă. Mai mult, acesta le sugerează că populaţia nu îi vede ca fiind formidabili, iar implicarea instituţiilor statului în jocurile politice îi face complici la o crimă în faţa propriilor cetăţeni. ”Strângeţi-vă undeva, la Nobil, la Condriţa, luaţi elicopterul, avionul, faceţi un "crug" (o rotaţie n.r.). Mai "împăcaţi-vă" odată, împărţiţi zonele de influenţă – funcţii, fluxuri, ambasadori, legi şi sublegi. Poate credeţi că sunteţi percepuţi de populaţie ca bengoşi? Nu, sunteţi penibili! Pe ruine numai proştii au dreptate!”
Valeriu Troenco, fost ministru al Apărării, constată că relaţiile de parteneriat construite de militari pe parcursul anilor, obţinerea unei imagini pozitive, stabilirea compatibilităţii între forţe, studierea limbii de comunicare şi multe alte componente sunt anulate pur şi simplu, de parcă R. Moldova ar fi o "găinărie" a cuiva (D.Rogozin). ”Unde-i reacţia conducerii Ministerului Apărării? Tac de parcă nu se întâmplă nimic. E o laşitate. S-a mers prea departe...”
În concluzie, generalul Valeriu Troenco sugerează că atunci când cetăţenii R. Moldova au avut nevoie, militarii fără să ezite au sărit în ajutor. ”Acum când Armata Naţională e batjocorită noi ce facem?”