Ruşii ar permite unirea Moldovei cu România fără Transnistria. Opinie: Se testează o pistă

Cu toate că nu-şi doreşte ca Transnistria să devină parte a Federaţiei Ruse, Occidentul nu va înfrunta niciodată Moscova în privinţa acestui subiect, preferând să continue programele de stabilire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului, consideră analistul Vlad Ţurcanu.
Moldova-România (newstm.ro)
Maria Maevschi
06.09.2017

„Dorinţa Moldovei de a se uni cu România este o problemă care trebuie discutată detaliat şi cu mare atenţie, însă în cazul în care se va produce această unire, Transnistria care poate exista asemeni regiunii Kaliningrad, trebuie să devină parte a Federaţiei Ruse”, a declarat recent într-un interviu pentru postul rus de radio RSN, cunoscutul jurnalist rus, Maxim Şevcenko.

Analistul politic, Vlad Ţurcanu a subliniat că Şevcenko, care este unul dintre exponenţii de vârf al regimului de la Kremlin şi unul dintre cei mai radicali în acelaşi timp care verbalizează cele mai imposibile scenarii analizate în laboratoarele de la Moscova, nu se află la primele sale declaraţii de acest gen.

„Maxim Şevcenko a făcut în mod surprinzător şi nişte reverenţe în faţa României, amintind că românii au luptat alături de ruşi împotriva turcilor în secolul XIX şi că România a fost aliatul Imperiului Ţarist în Primul Război Mondial. Şi chiar dacă în cel de-al Doilea Război Mondial trupele româneşti au intrat pe teritoriul URSS, după aceea românii şi-au spălat acea vină, din punctul de vedere al d-lui Şevcenko, întorcând armele împotriva regimului nazist”, a mărturisit Vlad Ţurcanu în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

El a mai adăugat că prin această declaraţie, ar fi vizată în primul rând Ucraina, faţă de care ruşii au cele mai mari priorităţi la ora actuală, urmând enclava transnistreană care are în prezent un statut oficial rusesc, putând fi folosită de către Federaţia Rusă cu toate capacităţile subversive şi militare ale Transnistriei împotriva Ucrainei. Ţurcanu a specificat că în condiţiile în care s-ar oficializa statutul rusesc al regiunii transnistrene, nici Moldovei nu i-ar fi mai bine, prioritatea ruşilor rămânând totuşi slăbirea Ucrainei şi compromiterea şanselor acesteia de urmă de a se afirma ca un stat suveran şi independent.

Totodată, analistul consideră că Occidentul va respinge cu tărie ideea ca Transnistria să devină parte a Federaţiei Ruse, preferând să continue programele de stabilire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului decât să fie nevoit la un moment dat să discute subiectul Transnistriei direct cu Moscova.

„Ce face Occidentul de mai mulţi ani? Încearcă să păstreze aproape Tiraspolul indiferent de rezultatele puţine şi subţiri pe care le obţine şi Occidentul şi Chişinăul, chiar dacă se folosesc sume importante de bani. În ceea ce priveşte statutul Republicii Moldova într-o perspectivă desenată de Maxim Şevcenko, Republicii Moldova, mai curând că i se sorteşte un destin ca acela pe care îl avem astăzi, unul nu foarte confortabil, într-o situaţie în care R. Moldova să fie nevoită să-şi sacrifice destinul european, românesc, doar pentru ca Transnistria să nu devină o enclavă ca aceea din nordul Europei, Kaliningrad”, a punctat comentatorul.

Astfel, prin aceste declaraţii ale lui Şevcenko, Vlad Ţurcanu consideră că ruşii, mai degrabă, testează o pistă, încercând să urmărească o reacţie atât din partea Chişinăului cât şi din partea Bucureştiului, dorind că adâncească şi mai mult acele diferenţe din societatea moldovenească dintre taberele pro-rusească şi pro-românească de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor